DomovNaši krajiCarpaccio 500: Ogledna restavratorska delavnica

Carpaccio 500: Ogledna restavratorska delavnica

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Minilo je petsto let od takrat, ko je za potrebe koprske škofije beneški slikarski mojster Vittore Carpaccio izdelal znamenito oltarno palo, ki še danes ponosno krasi koprsko katedralo.
V času, ko so v Španiji mislili, da je Kolumb odkril zahodni prehod do Indije in ko je Kopernik šele razvijal svoja dognanja o tem, da se Zemlja vrti okoli Sonca in ne obratno je Koper, takrat Caput Histriae, kraljeval nad istrsko pokrajino in si vpričo visoki znanosti in umetnosti, ki se je tu razvijala, prislužil naziv “Istrske Atene”. Prav v tem času je iz Benetk v Koper prišel Vittore Carpaccio in svoje prvo koprsko delo namenil takratni katedrali. Bil je čas blišča in ponosa za tedanje otoško mesto, ki so ga občudovali v vsej Beneški republiki in čigar zlato obdobje skozi arhitekturo in zgodovino še danes plemeniti oko in duh.

DSC_0116

V sklopu praznovanj 500 let nastanka oltarne pale »Marija z otrokom na prestolu in šestimi svetniki«, ki jo je leta 1516 naslikal Vittore Carpaccio, Pokrajinski muzej Koper odpira ogledno restavratorsko delavnico dveh čudovitih Carpacciovih umetnin, orgeljskih kril, “Pokol nedolžnih otrok” in “Predstavitev v Templju”.

V ta namen se v Pokrajinskem muzeju v Kopru obeta tudi pravo restavratorsko doživetje, ki bo 22. septembra ob 18. uri v palači Belgramoni Tacco.

Vse od otvoritve pa do 21. oktobra bodo lahko obiskovalci v živo spremljali potek restavriranja renesančnih umetnin.

*