DomovNaši krajiCarpaccio500 – Doživite umetniško jesen!

Carpaccio500 – Doživite umetniško jesen!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Vittore Carpaccio (ok. 1465–1525/26), eden najbolj slavnih umetnikov, kar jih je kdaj živelo in delalo pri nas, se je rodil v Benetkah. Zadnjih deset let svojega življenja je preživel v Kopru, kjer je tudi umrl.

500 let oltarne pale

Letos mineva 500 let, odkar je ta slavni slikar ustvaril oltarno palo z naslovom Marija z otrokom na prestolu s svetniki (Sacra conversazione), ki jo lahko občudujemo v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja.

Leta 1516 je Vittore Carpaccio prispel v Koper, da bi napravil oltarno sliko za koprsko stolnico. Tako je nastalo to vrhunsko slikarsko delo, njegovo prvo na področju Istre. Slika se nahaja v desnem transeptu (prečni ladji) koprske stolnice in je prvotno imela reliefni okvir, ki je pripomogel k učinku perspektive. Na ostankih nizkoreliefnega okvirja so še danes vidni grbi družin Capello in Contarini, ki so bili najverjetneje naročniki oltarne pale. Na sliki so pod Marijinim prestolom upodobljeni  sv. Hieronim, sv. Jožef in sv. Nazarija, zaščitnik Kopra, ki v levi roki drži maketo mesta. Desno spodaj je podoba neznanega vojščaka. Slikarsko najbolj dovršena svetnika sta sv. Rok s palico, na kateri je nataknjen klobuk, in Sv. Sebastijan, ki je preboden s puščicami. Ob vznožju prestola so naslikani angeli muzikanti, ki jih vidimo v tipični beneški slikarski postavitvi.

Umetniško obarvan september

Dogajanje ob obletnici nastanka slike bo svoj vrhunec doseglo že konec tega meseca, ko je napovedana otvoritev prenovljene Carpaccieve hiše, kjer bo na ogled tudi digitalna razstava Carpaccievih del. Vsak izmed vas si jo bo lahko priredil po svoje, saj boste sami odločali, kdaj in kam boste v virtualnem svetu zavili. Lahko boste občudovali oltarno palo Marija z otrokom na prestolu s svetniki, sliko Slavnostni prihod beneškega podestata Sebastiana Contarinija v Koper, ki bo naslednje leto prav tako dopolnila 500 let, orgelski krili stolnice s Predstavitvijo v templju in Pokolom nedolžnih otrok in še veliko več.

Carpaccieva hiša je prenovljena v duhu svojega časa. »Hiša mora ostati čim bolj pristna in mora odsevati srednjeveški duh,« je v svoji izjavi za Primorske novice poudaril direktor Pokrajinskega muzeja Luka Jurij.

V atrij Pokrajinskega muzeja Koper se bo iz restavratorskega centra v Ljubljani preselilo še eno Carpaccievo delo, in sicer prej omenjeni orgelski krili, na katerih sta upodobljena prizora Predstavitve v templju in Pokola nedolžnih otrok. Sliki bosta restavrirani pred vašimi očmi, kar pomeni, da boste lahko opazovali restavratorja med delom. Te edinstvene priložnosti gotovo ne želite zamuditi!

Sara Ratoša, ki je odgovorna za ta projekt, nam je zaupala, da pripravljajo drugačno razstavo. Želijo si, da bi ljudje razstavo doživeli na edinstven in zabaven način. Poudarila je, da bi brez pomoči Mestne občine Koper, direktorja Pokrajinskega muzeja Koper Luke Jurija in seveda zunanje pomoči dr. Ferdinanda Šerbelja iz Narodne galerije v Ljubljani težko speljali tak projekt.*