DomovNaši krajiČebele so zelo pomemben del naših življenj

Čebele so zelo pomemben del naših življenj

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Čebele postajajo vse bolj ogrožena vrsta. Na evropski ravni naj bi po nekaterih podatkih grozilo izumrtje kar 10 odstotkov vrst. Ravno zato je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) 20. decembra lani v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. 

Uspeh je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico in Republiko Slovenijo ter predstavlja enega največjih diplomatski uspehov Slovenije. Glavni namen svetovnega dne čebel je, da se vsaj ta dan posveti ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel in njihove ogroženosti.

V Mestni občini Koper za družine čebel skrbi okrog 120 čebelarjev. Z ekipo našega spletnega portala smo se mudili pri čebelarju Dariu Benčiču, ki nam je zaupal, da so čebele zelo pomemben del naših življenj.

Foto: ekoper.si

Čebelji izdelki zdravijo

»Čebele oprašijo kar 170. tisoč vrst rastlin, kar pomeni, da imajo ključno vlogo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti v naravi,« je povedal Dario Benčič in poudaril, da čebele in ostali opraševalci oprašijo tri četrtine rastlin, s katerimi proizvedemo kar 90 odstotkov vse hrane v svetovnem merilu. Poleg tega so čebelji izdelki zdravilni, med najbolj učinkovite pa zagotovo spada aerosol, ki ga posameznik v čebelnjaku v okviru apiterapije vdihava vsaj 20 minut.

Pri apiterapiji gre za vonjave, ki se izločajo pri tem, ko čebele nabiralke medičino predajo panjskim čebelam. Poleg tega so to vonjave, ki čebelam omogočajo komunikacijo, služijo pri obrambi in so se izkazale za odlično terapijo v boju proti različni alergijam, bronhitisu, astmi, pljučnici in stresnih obolenjih.

»S terapijo si tako lahko napolnimo baterije in tudi sicer je priporočljiva za ljudi po različnih operacijah, saj krepi naš imunski sistem,« so bile besede Daria Benčičiča, ki čebelari s približno 100 čebeljimi družinami.

Med terapijo se aerosol tako vdihuje prek cevi, ki je napeljana neposredno iz panja, izdihuje pa se ga v prostor v čebelnjaku. Na predelu cevi, kjer vdihujemo, je nameščena zaščitna mrežica, ki preprečuje, da ne bi skupaj z aerosolom vdihnili kakšno od čebel, čeprav se zelo redko zgodi, da kakšna zaide v cev.

Posamezna terapija traja približno šest oziroma osem dni.

Poleg čebeljih izdelkov in apiterapije pa pri nas postaja vse bolj popularen čebelarski turizem h kateremu stremimo tudi v Mestni občini Koper in prav Dario Benčič je eden prvih v naši občini, ki turistom ponuja zanimiv ogled čebelnjaka, jih pogosti s čebeljimi izdelki in pouči o ugodnih vplivih apiterapije. Kaj vse nam je še zaupal, pa si poglejte v spodnjem video prispevku.