DomovNaši krajiMestna občina Koper in Marjetica Koper obeležili svetovni dan okolja v družbi otrok

Mestna občina Koper in Marjetica Koper obeležili svetovni dan okolja v družbi otrok

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Svetovni dan okolja, ki ga praznujemo 5. junija, sta Mestna občina Koper in Marjetica Koper obeležili na čisto poseben način – s pomočjo in v družbi najmlajših. Mladi so naša prihodnost in ti se še kako dobro zavedajo, da je zelena prihodnost cilj h kateremu stremijo tako starejše kot tudi mlajše generacije.

Marjetica Koper je skozi celotno letošnje šolsko leto z neformalnim okoljskim izobraževanjem v vseh vrtcih in osnovnih šolah Mestne občine Koper, aktivno sodelovala pri ozaveščanju najmlajših o okoljskih tematikah, hkrati pa iskala najboljšega glasnika zelene prihodnosti. Na Marjetici Koper pravijo, da veliko časa in energije posvečajo ozaveščanju in spodbujanju ločevanja odpadkov ter aktivnega odnosa do okolja.

Skupaj z Zavodom Nomed, ki je bil izbran za izvajanje okoljskega osveščanja, je Marjetica Koper skozi celo šolsko leto obiskovala razrede na skoraj vseh osnovnih šolah in vrtcih, ki so se z veseljem odzvali njihovi pobudi.

Tako so skupaj obiskali OŠ Dušana Bordona, OŠ Anton Ukmar, OŠ Prade, OŠ Marezige, OŠ Dekani, OŠ Gračišče, OŠ Hrvatini, Oš Ankaran, OŠ Pier Paolo  Vergerio, OŠ Škofije in OŠ Šmarje. Izobraževanje je bilo razdeljeno na tri starostne skupine 1., 2., in 3. triade. Učenci zadnje triade pa so se na vsaki šoli pomerili tudi v reševanju kviza na temo ravnanja z odpadki.

 

Kdo so najmlajši glasniki zelene prihodnosti?

Včeraj, na svetovni dan okolja, je potekal zaključni dogodek, na katerem so se najboljše skupine učencev iz posameznih šol pomerile v tekmovanju za najboljšega glasnika zelene prihodnosti.

V Taverni se je dogajanje začelo že dopoldne, kjer so se otroci pomerili v hokeju, eko bovlingu, metanju obročev in kvizu. Kot zanimivost naj poudarimo, da so bili vsi športni rekviziti iz recikliranih materialov, kot se za spodbujanje zelene prihodnosti tudi spodobi.

Prvo mesto je pripadlo učencem OŠ Dekani, ki so si prislužili aktiven dopoldan v vodnem parku Active Koper, ki bo tudi letos potekal skozi vse poletne dni.  Na drugem mestu so bili učenci OŠ Hrvatini, tretje mesto pa je pripadlo OŠ Dušana Bordona.

“Ob koncu lahko zapišemo, da so bili pravi zmagovalci vsi učenci ter vse šole in vrtci, ki so sodelovali pri projektu in tako dokazali, da jim je mar, kakšna bo naša in njihova prihodnost. Tudi v naslednjem šolskem letu bomo pripravili različne dejavnosti za okoljsko ozaveščanje, hkrati pa si želimo, da bi bil tudi odziv osnovnih šol in vrtcev tako velik kot letos. Glede na videno, se nam za zeleno prihodnost v naši občini res ni za bati,” so sporočili iz Marjetice Koper.