DomovNaši kraji»Za razliko od Primorskih novic sem sam izredno ponosen na naše športnice in športnike!«

»Za razliko od Primorskih novic sem sam izredno ponosen na naše športnice in športnike!«

Naši krajiŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič je danes v Pretorski palači skupaj s predstavniki koprskih športnih klubov, društev in ekip na novinarski konferenci predstavil vlogo in pomen športa v koprski občini. Kot je ponovno poudaril, Mestna občina Koper vedno je in bo tudi v prihodnje podpirala vse športe in športne klube, ki delujejo na tem območju, hkrati pa bo s sodobno infrastrukturo in vlaganji omogočala nadaljnji razvoj športnega turizma.

Kot je večkrat poudaril, je sam izredno ponosen na vse koprske športnice in športnike, tako na tiste najmlajše, kot tudi starejše, na njihov trud, dosežke in uspehe, čeprav jim nekateri mediji tega ne priznavajo. Tu je imel v mislih predvsem lokalni časnik Primorske novice in novinarja Borisa Planinca, ki je v včerajšnjem prispevku zelo kritično nastopil do dosežkov koprskega nogometnega kluba in ob tem navajal tudi vrsto neresnic ter zavajajočih informacij. »Boris Planinc je zelo grdo pisal o našem nogometnemu klubu FC Koper, predvsem pa o naših mladincih in kadetih, naših trenerjih in vseh tistih, ki se tako ali drugače borimo, da naši otroci niso na ulicah, prepuščeni sami sebi,« je poudaril Popovič. S svojim pisanjem je, po njegovem prepričanju, izrecno napadel koprski nogomet, delovanje kluba na tem področju, kot tudi trud Mestne občine Koper in župana Borisa Popoviča.

»Mestna občina Koper pomaga vsem klubom in vsem društvom v največji možni meri. In prepričan sem, da precej enakomerno, proporcionalno, torej ne samo nogometu, kar nam očitajo, ampak vsem športom v občini enako,« je še pojasnil in dodal, da je nogomet pač najbolj množičen in popularen šport, zato je potrebno na to področje vložiti nekaj več denarja kot v nekatere druge športe.

»Naše sodelovanje z Mestno občino Koper in službami, ki pokrivajo področje športa, vzorno, tako da omogočajo razvoj športa, predvsem malega nogometa na Škofijah in upam, da se bo tako nadaljevalo tudi vnaprej,«
Željko Stanič, Klub malega nogometa Bronx Škofije

MOK v zadnjih 15-ih letih športu namenila dobrih 65 milijonov evrov

Postregel je tudi z nekaterimi konkretnimi podatki: »Za področje športa smo v zadnjih 15 letih namenili 65 milijonov evrov. In še naprej bomo to počeli, iz leta v leto se bomo trudili, da bo teh sredstev še več«. Tudi po statističnih podatkih je Mestna občina Koper na področju financiranja športa, kot tudi vlaganja v športno infrastrukturo, v samem vrhu med občinami po vsej državi. O tem nenazadnje priča tudi podatek, da je MOK našim športnim društvom in klubom za programe športa in promocijo do danes namenila kar 14 milijonov evrov, za naložbe v športno infrastrukturo pa je od leta 2003 namenila 36,6 milijonov evrov proračunskih sredstev. To še enkrat potrjuje, da ima koprska občina oz. župan Boris Popovič izredno veliko posluha za področje športa.

»Župan nas podpira vse od našega obstoja. V času, ko je prvotni klub propadel, je bil ravno župan pobudnik, da je občinski svet sprejel sklep, ki nam je omogočil uporabo Bonifike, brez katere našega kluba sploh ne bi bilo. Moram povedati, da se tudi finančna sredstva vsako leto povečujejo, tako da smo s sodelovanjem občine zelo zadovoljni,«
Aljoša Bertok, Rokometno društvo Koper 2013

Koper je mesto športa

Naložb v športno infrastrukturo je bilo v zadnjih letih ogromno. Med večjimi pa velja izpostaviti celovito ureditev Športno rekreacijskega centra Bonifika z nogometnim in atletskim stadionom v bližini, celovita obnova in ureditev Arene Bonifika, s katero je Koper dobil prostor za organizacijo velikih mednarodnih in svetovno priznanih športnih dogodkov, tekmovanj in prireditev. Občina je povsem na novo zgradila balinarsko dvorano na Markovcu, ob njej pa uredila še večnamensko športno igrišče, v letu 2016 povsem prenovila servisni objekt bazena v Žusterni, ki ga je letos še dogradila in v novih prostorih uredila javne sanitarije. Kmalu bo namenu predan tudi Center vodnih športov v Žusterni, rekreacijske površine ob Semedelski promenadi z igrišči za odbojko na mivki, trim stezo in igrali za otroke ter Olimpijski bazen Koper. Samo za te naložbe je občina namenila več kot 28 milijona evrov.

Prenovljena Arena Bonifika zadnja leta gosti najrazličnejša mednarodna športna tekmovanja in prireditve.
MOK je balinarsko dvorano na Markovcu zgradila in namenu predala poleti 2011.
Konec leta bo končan tudi Olimpijski bazen Koper.

 

»Pred dvema letoma, ko je bil klub v težki situaciji, je prvo pomoč ponudila prav Mestna občina Koper. Pohvalimo se lahko tudi glede same infrastrukture, saj imamo take dvorane, kot jih ima malokdo v Sloveniji,«
Zdravko Jovič, Odbojkarski klub Koper

 

K temu je treba seveda dodati še druge, manjše, a zato nič manj pomembne naložbe v športno infrastrukturo v višini nekaj manj kot 10 milijonov evrov. Med njimi denimo ŠRC Dekani, poleg dvorane OŠ Koper tudi obe dvorani mestnih osnovnih šol OŠ Antona Ukmarja in Dušana Bordona, kjer se vsakodnevno izvajajo športni programi različnih športnih društev MOK, pa tudi dvorana za namizni tenis Škofije in številne športne površine, večnamenska igrišča po posameznih krajevnih skupnostih.

MOK je 2016 pridobila tudi licenco za olimpijski športni center, za kar sedem športnih panog, in sicer za plavanje, nogomet, košarko, rokomet, atletiko, tenis in odbojko na mivki. Vrhunski pogoji za izvedbo priprav na tekmovanja na najvišjem nivoju, ki jih premorejo v Kopru, imajo sedaj zdaj pečat Olimpijskega komiteja Slovenije.

»Letos je občina začela urejati nove klubske prostore za vodne športe, za kar se ji zelo zahvaljujemo. Upam, da bomo tudi v prihodnje sodelovali, kot doslej
Grega Ponomarenko, Kajak-kanu klub Žusterna