DomovNaši krajiDelavska svetovalnica odslej tudi v Kopru

Delavska svetovalnica odslej tudi v Kopru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Delavska svetovalnica bo po Ljubljani danes pisarno odprla tudi v Kopru. Delavcem bodo na voljo vsak četrtek po 16. uri na Kidričevi ulici v prostorih, ki jih je odstopilo Kulturno izobraževalno društvo Pina. Ob odprtju bodo predstavili svoje delo in aktualne primere, s katerimi se soočajo.

Kot je za STA povedal Goran Lukić iz Delavske svetovalnice, ki se je do začetka letošnjega leta imenovala Svetovalnica za migrante, bo koprska pisarna delovala po enakem principu kot ljubljanska. “Delavec pride z dokumentacijo oziroma kakršnimi koli dokumenti, ki jih pregledamo, mu svetujemo in po potrebi tudi ukrepamo,” je pojasnil.

Goran Lukić Foto: Facebook

Najbolj aktualni primeri kršitev: neplačevanje plač in drugih vrst prejemkov

Spomnil je, da je delavcem na voljo tudi brezplačna telefonska številka, na kateri lahko dobijo nasvete in napotke glede nadaljnjih korakov.

Za odprtje pisarne v Kopru so se v svetovalnici med drugim odločili, ker tudi v tej regiji stalno opažajo kršenje delavskih pravic. Po Lukićevih besedah je aktualnih primerov, s katerimi se srečujejo pri svojem delu, tudi sicer vsak dan več, zato bodo morda odprli še kakšno pisarno. Kot eno od možnosti je izpostavil štajersko in prekmursko regijo.

“To so kraji, ki so zagotovo zelo izpostavljeni – tudi glede intenzivnosti kršenja pravic iz dela,” je dejal Lukić in pri tem navedel primer delavcev migrantov. “To ni ravno zgodba, ki bi bila za vse delavce idealna možnost,” je poudaril.

Med najbolj perečimi aktualnimi primeri kršitev delavskih pravic je izpostavil neplačevanje plač in drugih vrst prejemkov. “V Sloveniji je ne le občutek, ampak vse bolj dejstvo, da je minimalno izplačilo stalnica, potem pa je od dobre volje delodajalca odvisno, ali ti izplača tisto nad minimalno plačo, kar ti mora izplačati,” je še opozoril Lukić.