DomovNaši krajiDestinacija Koper in Hiške slovenske Istre sta tudi uradno zeleni

Destinacija Koper in Hiške slovenske Istre sta tudi uradno zeleni

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so na Zelenem dnevu slovenskega turizma na Cerknem 15 destinacijam in 11 ponudnikom uradno podelili potrditev za svoja prizadevanja na področju trajnostnega razvoja turizma. Mestna občina Koper je prejela srebrni znak Slovenia Green Destination, Hiške slovenske Istre v Truškah pa znak Slovenia Green Accomodation.

Zeleni dan slovenskega turizma v organizaciji Slovenske turistične organizacije (STO) in Konzorcija Slovenia Green velja za osrednji dogodek trajnostnega turizma v Sloveniji. Letošnji Zeleni dan je včeraj potekal na smučišču Cerkno, ki je ena od prvih destinacij prejemnic znaka Slovenia Green Destination.

Srebrni znak Slovenia Green Destination je v imenu Mestne občine Koper prevzel podžupan Peter Bolčič.

V okviru zelenega dneva so se zvrstile številne predstavitve in izobraževanja o pomenu ohranjanja narave za razvoj turističnih produktov, trendov na področju trajnostnega turizma in razvoja turistične ponudbe višje dodane vrednosti za 5* doživetja, slavnostno pa so podelili tudi priznanja vsem destinacijam in ponudnikom, ki so v letošnjem letu uspešno prestali ocenjevanje za pridobitev znaka v okviru Zelene sheme slovenskega turizma.

Znak Slovenia Green Destination so prejele destinacije Ljutomer, Litija in Šmartno pri Litiji, Šentjur, Novo mesto, Bohinj, Škofja Loka, Sevnica, Šmarješke Toplice, Hrpelje – Kozina, Bled, Rogaška Slatina, Komen, Sežana, Divača in Koper. Srebrni znak Slovenia Green Destination je v imenu Mestne občine Koper prevzel podžupan Peter Bolčič, medtem ko je zeleni znak za ponudnike Slovenia Green Accomodation prevzela Mateja Hrvatin Kozlovič iz Hišk slovenske Istre.   

»Vizija destinacije Koper je postati vodilna aktivna in zelena celoletna mediteranska destinacija, zato sta v luči tega znak Slovenia Green Destination  in znak Slovenia Green Accomodarion, ki so ga kot prvi nastanitveni ponudnik v naši občini prejele Hiške slovenske Istre, izjemnega pomena. Upam, da se bo v Zeleno shemo slovenskega turizma v prihodnje vključilo še več naših nastanitvenih ponudnikov. Zeleni znak je za nas obenem tudi zaveza, da se bomo tudi v prihodnje zavzemali za trajnostni razvoj«, je ob prejemu priznanja dejal podžupan Peter Bolčič.

Ostali ponudniki, ki so prejeli omenjeni znak, so Hotel Bioterme, Ramada Resort Kranjska Gora, Turistična Kmetija Marjanca, Eco Boutique Hotel A.M.S. Beagle, Hotel Atrij Superior Terme Zreče, Hotel Natura Rogla, Vila Mila, Hotel Mond, Terme Dobrna in Vila Angelina.

Zelena shema slovenskega turizma šteje že 64 članov.

Spodbudno je dejstvo, ki ga je na včerajšnjem dogodku izpostavila direktorica STO mag. Maja Pak, in sicer, da je Slovenija danes ena najbolj trajnostnih držav na svetu, kar potrjujejo tudi ugledne nagrade na globalni ravni, med njimi uvrstitev med 10 najbolj odličnih trajnosti zavezanih destinacij na svetu letos in prestižno priznanje National Geographic World Legacy Award lani.

Z novimi prejemniki je v zeleni shemi skupno 64 imetnikov znaka Slovenia Green, od tega 37 destinacij, 22 ponudnikov, 3 parki (med njimi tudi Naravni rezervat Škocjanski zatok)  in 2 turistični agenciji.

Sicer je Slovenija z jasno vizijo zelene butične destinacije za 5-zvezdična doživetja na mednarodnem turističnem trgu podaja močno obljubo, ki zahteva jasne odgovornosti in korake na vseh ravneh: države, Slovenske turistične organizacije (STO), destinacij in ponudnikov. V podporo uresničevanju te obljube je STO na Zelenem dnevu slovenskega turizma predstavila nacionalno razvojno in trženjsko platformo za 5-zvezdična doživetja, ki podaja jasne kriterije, kaj 5-zvezdično doživetje je, in smernice, kako jih razvijati. Z vključitvijo v skrbno izbrano zbirko bo STO izvajalcem teh doživetij nudila tudi trženjsko podporo na tujih trgih. Poziv bo od petka, 1. junija na voljo na povezavi: www.slovenia.info/storazpisi

Za izpolnjevanje obljube Slovenije kot »zelene, aktivne, zdrave destinacije« je STO leta 2015 implementirala nacionalni certifikacijski program Zelena shema slovenskega turizma, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vse trajnostna prizadevanja STO. Shema, ki v samo jedro postavlja trajnost slovenskega turizma, je v Sloveniji in tujini požela velik uspeh, na globalni ravni pa je prepoznana kot primer dobre prakse trajnostnega razvoja.