DomovNaši krajiDobrodelna zmaga velikih in malih rok

Dobrodelna zmaga velikih in malih rok

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V kavarni Loggia v Kopru je od torka, 5. decembra 2017 dalje, že tretje leto zapored razstavljena novoletna jelka unikatnih okraskov z dobrodelno noto. Okraski na jelki so na voljo v zameno za prostovoljne prispevke obiskovalcev. Avtorji okraskov, številni posamezniki in člani društev, uslužbenci Mestne občine Koper in dijaki Gimnazije Koper tako zbirajo denarna sredstva za pomoč socialno šibkejšim starostnikom v mestnem jedru Kopra.

Letos je jelko krasilo 115 zelo zanimivih in dodelanih izdelkov, ki jih je oblikovalo preko sto likovnih navdušencev, natančneje 102 avtorja iz Slovenije in Italije. Marsikateri okrasek je dobil novega lastnika že takoj po torkovi otvoritvi razstave, ki jo je vodil Jan Jakopin. Ostali okraski pa na svoje lastnike še čakajo. Najdete jih na najbolj dobrodelni jelki na Obali. Prvič se je tudi zgodilo, da je posamezen okrasek oblikovalo več avtorjev skupaj in rezultati so bili odlični. Dva takšna okraska sta bila tudi med nagrajenimi.

Članice strokovne komisije, arhitektka Sonja Škodnik, magistrica umetnosti in diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij Mateja Oblak in predstavnica obrtnikov v mestnem jedru Kopra Franka Ugrin, so se odločile, da izdelke zaradi zelo heterogene skupine sodelujočih razdelijo v tri skupine – otroci, mladostniki in odrasli. V kategoriji otroških izdelkov je prepričljivo zmagal z rokicami potiskan okrasek, ki so ga skupaj izdelali Koprčani Erik in Jan Vidergar ter Ellen in Clei Jukić. Med mladostniki sta bila najbolj prepričljiva izdelka Shani Noah Grulja in Stelle Kralj iz Likovnega oddelka Gimnazije Koper.

Komisija je izmed 20 »odraslih« finalistov za najboljše unikatne izdelke izbrala zelo veristično pomarančo Ingrid Vinovrški in nasmejanega snežaka Klare Kordiš ter rajajočo kroglico avtorice Silvane Škerljan. Pohvalo za inovativen pristop in umetniški vtis so prejeli Livio Zoppolato iz Trsta, Ondina  Pečič iz Grinjana in skupina iz Centra dnevnih aktivnosti Koper, v kateri so uspešno sodelovale in ustvarjale Ljudmila Bergant  Terčon, Ivana Bokič,  Anica Bole, Majda Kamenšek,  Ljudmila Laslo, Silvana Škerljan, Zora Škorja in Marija Ugrin. Tudi tokrat so nagrajenci poleg simbolnih daril prejeli tudi nov, še neoblikovan okrasek kot spodbudo k sodelovanju v naslednjem prednovoletnem projektu.

Komisija je poudarila, da je potrebno vse sodelujoče zelo pohvaliti za idejno in izvedbeno skrbno dodelane izdelke. Pohvalno je tudi dejstvo, da se je letos veliko udeležencev odločilo za zahtevnejše in bolj drzne tehnike oblikovanja in krašenja okraskov. Tako so se na jelki znašli tudi okraski s kvačkano in klekljano čipko, vezene dekoracije in kombinacije različnih patchwork tehnik. Naravni in umetni materiali so bili uporabljeni na inovativen način, veliko je bilo tudi klasičnih poslikav in bleščečih dodatkov.

Dobrodelna akcija je del  projekta za oživitev mestnega jedra v organizaciji Urada za okolje in prostor Mestne občine Koper. Projekt je letos kljub krajšemu izvedbenemu terminu pozitivno presenetil, saj se ga je udeležilo največ likovnih ustvarjalcev doslej in tudi kvaliteta izdelkov opazno narašča. Prav tako je nekaj okraskov na jelko prišlo po uradnem ocenjevanju, kar potrjuje, da ljudje preprosto želijo z ustvarjanjem pomagati pri zbiranju sredstev za pomoči potrebnim.

Kot rečeno, bodo vsa sredstva iz te dobrodelne akcije namenjena za pomoč najstarejšim in socialno šibkejšim prebivalcem mestnega jedra Kopra in sicer za plačilo položnic za elektriko ali ogrevanje, ki za marsikoga posebej v zimskem času predstavljajo veliko finančno breme.

Fotografije nastalih okraskov, seznam sodelujočih likovnikov in izbor okraskov po mnenju strokovne komisije so na ogled TUKAJ. Do vključno 15. decembra 2017 je tako mogoče glasovati za najlepši unikatni okrasek po izboru spletne javnosti.