DomovNaši krajiDruštvo za zdravo življenje in dobre medčloveške odnose Viharnik je obeležilo 30. obletnico delovanja

Društvo za zdravo življenje in dobre medčloveške odnose Viharnik je obeležilo 30. obletnico delovanja

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je Društvo za zdravo življenje in dobre medčloveške odnose Viharnik v Gledališču Koper obeležilo trideseto obletnico delovanja. Prireditve se je udeležil tudi predstavnik Mestne občine Koper, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

“Društvo Viharnik je eno tistih društev, ki imajo jasno začrtane cilje. Vsekakor je pohvalno, da program spodbuja zavedanje o lastni odgovornosti. Pomembno namreč je, da se zavedamo, da smo v prvi vrsti sami odgovorni za lastno življenje. Vsi smo prostovoljci drug do drugega, je glavno vodilo Viharnika, kar pomeni, da moramo biti solidarni in iskreni med sabo, vse to Viharnik do svojih varovancev vsekakor je,” je povedal Timotej Pirjevec in društvu ob zavidljivem jubileju predal priznanje za dolgoletno delovanje in sodelovanje z ljudmi v stiski.

Kot je povedal strokovni vodja programa mag. Tone Kladnik, je namen programa omogočiti občanom, da problem zasvojenosti z alkoholom rešujejo v domačem okolju, brez hospitalizacije ter s tem omogočijo možnost izbire pri reševanju zasvojenosti. Program izhaja iz socialno-androgoške metode dela in zahteva od vključenih veliko odgovornost, abistinenca od alkohola, tobaka in ostalih psihoaktivnih snovi, redno ukvarjanje z vztrajnim tekom, mesečnimi planinskimi pohodi, letnimi tabori, biblioterapijo, pisanjem dnevnikov, tednikov, utrinkov, pregled referatov ter prostovoljno delo. 

Tone Kladnik. Foto: ekoper.si

Ob tej priložnosti sta z obiskovalci svojo izkušnjo z odvisnostjo delila Slavko Horvat in Slavica Glavaš, ki nista mogla skriti solz sreče ob dejstvu, da je danes življenjska stiska, ki sta jo dala skozi le še temen madež preteklosti. Poleg njiju je kot govorec nastopil tudi Evgen Kajin dr. medicine, specialist psihiater in podal nekaj iztočnic, ki so za vsakega, ki se znajde v stiski prvi koraki k ozdravitvi.

Večeru je poseben pečat pustil igralec Bojan Podgoršek, ki je prebral nekaj kratkih a srce parajočih življenjskih zgodb ozdravljenih alkoholikov. Poleg njega pa so dogajanje popestrili še klaviaturistka Maruša Frelih, violinist Vid Sajovic in Klapa Semikanta.