Evropski univerzitetni prvenstvi v odbojki na mivki in vaterpolu odprli svoja vrata

Naši krajiŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko sta se včeraj tudi uradno začeli Evropski univerzitetni prvenstvi v odbojki na mivki in vaterpolu, sta danes v prostorih Mestne občine Koper delegate Evropske univerzitetne športne zveze sprejela koprski župan Aleš Bržan in podžupan Patrik Peroša.

V imenu Evropske univerzitetne športne zveze so se sprejema pri županu danes udeležili Bruno Baracosa in Ceslovas Garbalianskas, člana izvršnega odbora EUSA, tehnični delegat za odbojko na mivki Adriano Paco in delegat za vaterpolo Attila Marsovari ter Andrej Pišl, ki je na zvezi odgovoren za komunikacijo. Ob tem so izpostavili dva pomembna dejavnika, ki sta bila ključnega pomena pri odločitvi za organizacijo dogodkov ravno v Kopru: prvi so naravne danosti, in sicer ugodno podnebje in bližina morja, drugi pa prijetni prebivalci mesta. Da Koper gosti dva tako pomembna dogodka veseli tudi koprskega župana Aleša Bržana, saj verjame, da tovrstne prireditve nedvomno prispevajo k večji prepoznavnosti mesta in širše okolice.

Sicer sta se prvenstvi uradno začeli z včerajšnjim slovesnim odprtjem na bazenu v Žusterni, ki se ga je v imenu Mestne občine Koper udeležila podžupanja koprske občine Jasna Softić, v imenu Slovenske univerzitetne športne zveze pa njen predsednik Patrik Peroša.

Na evropskem univerzitetnem prvenstvu v odbojki na mivki se bo pomerilo 24 ženskih in 24 moških ekip, v vaterpolu pa bo po odpovedi beograjske univerze sodelovalo le pet študentskih ekip. Poleg slovenskih moštev bodo sodelovali tudi športniki iz Avstrije, Belgije, Hrvaške, Cipra, Finske, Francije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Izraela, Latvije, Litve, Moldavije, Nizozemske, Severne Makedonije, Poljske, Portugalske, Rusije, Švedske, Švice, Turčije in Ukrajine.

Prve tekme v odbojki na mivki so se odigrale danes dopoldne, medtem ko bosta prvi dve vaterpolo ekipi tekmo odigrali drevi. Tekme v odbojki na mivki se bodo sicer igrale do petka, 26. julija, na treh peščenih igriščih v novem Centru športov na mivki. Na sporedu bodo v jutranjem terminu med 9. in 13. uro ter v popoldansko-večernem terminu med 16. in 22. uro. Finalni obračuni sledijo v petek, 26. julija, od 21. ure dalje.

Slovenske barve bosta med odbojkarji branili po dve dvojici iz Univerze Maribor in Univerze na Primorskem. Jernej Pleš, sicer član moške dvojice Univerze na Primorskem, je s soigralcem Luko Štreblajem odigral že kar nekaj turnirjev, veliko pa sta tudi trenirala. »Sicer nam manjka nekaj višine, sploh glede na to, da bodo tu nastopili nekateri profesionalni igralci z dvoranske in odbojke na mivki,« je dodal Jernej in obljubil, da bosta z Luko dala vse od sebe.

Članica ženske ekipe Univerze na Primorskem Klara Kovačič je pohvalila dobro pripravljeno konkurenco in poudarila, da se bosta s soigralko borili po najboljših močeh, predvsem pa uživali ter lepo preživeli teden.

Danes se bodo na bazenu v Žusterni začeli tudi boji za osvojitev pokala v vaterpolu. Iz nemškega Aachna bo prispela ekipa Tehnološkega inštituta Rena in Vestfalije, madžarske barve bo branilo moštvo Poslovne šole iz Budimpešte, Severno Makedonijo bo zastopala ekipa Univerze sv. Cirila in Metoda in Skopja, iz poljskega Lodža prihaja selekcija Tehnološke univerze, čast slovenskega vaterpola pa bo branila domača ekipa Univerze na Primorskem.

Tekmovanja v vaterpolu bodo potekala od ponedeljka vse do sobote, 27. julija, po dve tekmi na dan, in sicer ob 19.30 in 21. uri zvečer. Finalna tekma bo odigrana v soboto, 27. julija, ob 21. uri.

»Zame je to prvenstvo zelo pomembno, preložil sem si celo zadnji izpit, da lahko igram tu,« je dejal kapetan vaterpolo moštva Univerze na Primorskem Marko Prcač in napovedal boj za prvo mesto.

Vsi ogledi tekem so brezplačni. Razpored tekem bo objavljen na uradni spletni strani prvenstev, prvenstvo pa bo možno spremljati tudi preko različnih družbenih omrežij (@EUCKoper2019). Organizatorji se zavedajo, da študentska tekmovanja niso namenjena le neizprosnim bojem za končni rezultat, zato bo poskrbljeno tudi za zabavni del programa.

Dvanajsto Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki in prvo Evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu organizirata Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) in Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP), v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, Mestno občino Koper ter Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) in sodi v okvir evropskih univerzitetnih prvenstev pod okriljem Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA).