DomovŠportZlata medalja Liamu Orlu

Zlata medalja Liamu Orlu

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski jadralec Liam Orel je na mladinskem svetovnem prvenstvu razreda finn, ki ga je gostil italijanski Anzio, zasedel skupno osmo mesto in obenem osvojil zlato medaljo v konkurenci do 19 let. Po uspešno opravljeni maturi in odličju v olimpijskem enosedu ima zdaj le še eno neizpolnjeno željo – počitnice.

Odgovor, kdo so najboljši krmarji razreda finn v starostnih skupinah U19 in do 23 let, je ponudil že predzadnji tekmovalni dan, ko si je zmago v skupnem seštevku prijadral lanski podprvak Oskari Muhonen iz Finske, v konkurenci pa Liam Orel, ki si je v desetih regatah nabral neulovljivo prednost 57 točk. V sklepni plov se je Koprčan zato podal neobremenjen in sproščeno odjadral še zadnjo regato.

Foto: Robert Deaves

»Pogoji so bili ves teden zelo težki. Imeli smo malo vetra, kar mi sicer ustreza, a je bil zelo spremenljiv. Če nisi izbral prave stranice regatnega polja, si bržkone ostal v ozadju. Tudi vožnja po sredini proge ni bila varna izbira. Res se je bilo treba odločati za skrajnosti in veliko tvegati,« je dejal Liam Orel, član koprskega Jadra.

Foto: Robert Deaves

Na olimpijske kvalifikacije decembra v Melbourne se najverjetneje ne bo podal, bo pa olimpijsko normo lovil prihodnje leto v Genovi, saj meni, da ima tam več možnosti. »Problem je, da letos v Evropi ne bo več veliko regat za finne. Jaz si bom najprej privoščil počitnice, ker sem po maturi in prvenstvu popolnoma izčrpan, potem pa septembra začnem s pripravami. Udeležil se bom regate na Gardskem jezeru, s Federicom Colaninnom se dogovarjam za skupne treninge, nakar bom formo stopnjeval do aprila. Če bo v Genovi pihalo, sem lahko zelo hiter,« je načrte razgrnil mladi up slovenskega jadranja, pred katerim je zelo negotova prihodnost. Razred finn namreč po Tokiu 2020 ne bo več olimpijska disciplina, alternative za jadralce, težje od 85 kilogramov, pa mednarodna jadralna zveza ne ponuja.