DomovNaši krajiFebruarja nas čaka jubilejni Istrski karneval

Februarja nas čaka jubilejni Istrski karneval

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Natanko čez mesec dni nas v Kopru čaka jubilejna, 10. Istrska pustna povorka.

Med 9. in 14. februarjem bo slovensko Istro znova zavzelo norčavo dogajanje 10. Istrskega karnevala, ki bo s pisanim in razigranim pustnim dogajanjem že deseto leto pomagalo pregnati zimo.

V soboto, 10. februarja, bo dogajanje v Kopru zaznamovala jubilejna, 10. Istrska pustna povorka, ki se bo tudi letos vila med stadionom Bonifika in trgom ob Upravi za pomorstvo oziroma le korak od morja.

Na povorki, ki jo vsako leto obišče več tisoč obiskovalcev, se bodo znova lahko predstavile pustne skupine, pustni vozovi in etnografske maske, najboljše pa bodo seveda tudi nagrajene. Poziv za prijavo na povorko bodo objavili v kratkem, predvidoma že prihodnji teden.

Foto: Vojko Rotar

Start povorke bo ob 11. uri, pisano karnevalsko dogajanje pa bo postreglo tudi s programom za otroke, ob trasi povorke pa ne bo manjkalo pustnih krofov in drugih pustnih dobrot. V popoldanskih urah bodo razglasili najboljše v posameznih skupinah, jih nagradili, vse skupaj pa bo zaokrožila še pustna zabava.

Sicer pa si je Istrski karneval v minulem desetletnem obdobju utrdil položaj med najbolj zanimivimi in najbolje obiskanimi karnevali v državi. Istrske pustne povorke v Kopru se vsako leto udeležijo tradicionalni pustni liki, kot tudi maske, ki odražajo aktualno družbeno stanje v državi in po svetu. Številna lokalna, turistična in kulturna društva se na povorko z izdelavo kostumov in vozov pripravljajo že mesece pred dogodkom, prav tako je lepo videti, ko so v povorko vključene kar cele družine.

Povorko bodo v nedeljo, 11. februarja, pripravili tudi v Portorožu, prav tako bo tudi letošnje pustno dogajanje popestril Ples v maskah v Piranu, številne pustne dogodke pa bodo pripravili tudi na podeželju naše občine.

Več na www.istrski-karneval.si.