Festival JEFF je pred vrati

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Še nekaj dni nas loči do začetka 17. izvedbe Festivala JEFF, ki bo letos potekala med 30. julijem in 21. avgustom v vrtovih palače Gravisi-Buttorai. Glasbeni program festivala bo 30. julija., 6., 13. in 21. avgusta, v četrtek, 20. avgusta, pa bosta potekali še okrogla miza in filmska projekcija. Vsi dogodki festivala bodo ob 20. uri.

Jazz etno funky festival (JEFF) je nastal na pobudo Kluba študentov občine Koper, katerega člani so želeli popestriti koprsko poletno dogajanje, in sicer z glasbenimi žanri, ki jih je do tedaj domača publika premalo poznala in vrednotila. Festival je prvič potekal leta 2003 na vrtu koprskega lokala Circolo. V naslednjih letih je prišlo do preizkušanja različnih lokacij v Kopru, tako da je festival gostoval tudi že na Titovem trgu, v Taverni in drugod. Letošnji festivalski cikel sicer zaobjema štiri glasbene in en filmski večer.

Celotno dogajanje festivala JEFF bo letos potekalo v vrtovih palače Gravisi-Buttorai. JEFF 2020 bosta v četrtek, 30. julija, otvorila kantavtor in multi inštumentalist Samuel Blues ter virtuoz na ustni harmoniki Miha Erič, sledila jima bo še afrobeat-funk-blues zasedba BorZ.

Na drugem festivalskem večeru v četrtek, 6. avgusta, se bosta prav tako zvrstili dve glasbeni formaciji. Eden od dveh je Yatanu, in sicer gre za projekt vsestranskega glasbenika Jana Tomšiča, ki bo oder segrel za slovensko, francosko in poljsko navezo znano kot Wild Strings Trio.

V četrtek, 13. avgusta bo oder JEFF-a zasedel dravograjski etno duet Ofak & Mori. Isti dan bomo na festivalu lahko prvič slišali ritme brazilske glasbene zvrsti bossanova izpod rok slovenske zasedbe Bossa de Novo.

Večer, 20. avgusta,  bodo organizatorji festivala posvetili okrogli mizi na temo povezave arhitekture in glasbe, zaključila pa ga s projekcijo filma Zadnji in prvi ljudje, ki jo pripravljajo v sodelovanju z zavodom Kino Otok.

Letošnjo glasbeno odisejo bo v petek, 21. avgusta, zaključil trenutno eden najbolj navdušujočih evropskih jazz solo projektov DrummingCellist Svežino bo festivalski zgodbi doprinesla mlada vseslovenska zasedba Pijammies.

Da bi zagotovili varnost vseh prisotnih, so morali organizatorji letošnjega festivala JEFF omejiti število obiskovalcev na 50.  Organizacijski odbor tudi sporoča, da lahko obrazec za zagotovitev prostega sedeža možno zainteresirani izpolnijo prek Facebook profila festivala JEFF oz. njihove spletne strani www.jeff.si.