DomovNaši krajiFestival namiznih oljk se letos seli v Koper

Festival namiznih oljk se letos seli v Koper

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, v sodelovanju z Mestno občino Koper prihodnji petek pripravlja 3. Festival namiznih oljk.

Prizorišče letošnjega, že tretjega Festivala namiznih oljk, ki se bo zgodil prihodnji petek, 7. septembra, ob 17. uri, bo protokolarno-prireditvena dvorana sv. Frančiška Asiškega v Kopru. Tretja izvedba festivala se tako letos iz Izole seli v Koper. Kot je povedala znanstvena sodelavka Inštituta za oljkarstvo, ki deluje pod ZRS Koper, dr. Maja Podgornik, si z organizacijo festivala prizadevajo v slovenski Istri obuditi tradicijo vlaganja namiznih oljk, ki je vrsto let nastajala v simbiozi med človekom in naravo. »Hkrati pa želimo širšo javnost, se pravi tako lokalne prebivalce kot turiste, osvestiti o pomenu dediščine podeželja, mediteranske hrane in tipičnih lokalnih izdelkih,« pojasnjuje Podgornikova.

Prvi del dogodka bo tako namenjen potrošnikom, kjer bodo vodeno okušali namizne oljke, drugi del dogodka pa bo namenjen podelitvi nagrad ocenjevanja. Letošnji festival se bo začel ob 17. uri z delavnico z naslovom »Kaj bi morali vedeti o namiznih oljkah?«, ki jo bo vodil mednarodno izšolani vodja panela za senzorično ocenjevanje namiznih oljk iz Inštituta za oljkarstvo, ZRS Koper dr. Vasilij Valenčič, sledila bo podelitev nagrade z nastopom klape Semikanta`, zadnji del festivala pa bo namenjen razstavi in pokušini namiznih oljk.

Ocenjevanje bodo izvedli za vse vrste namiznih oljk, ne glede na tehnološki postopek in vrsto oljk ter vrste nadeva. Namizne oljke bo ocenjevala osemčlanska komisija, ki jo bodo sestavljali izšolani ocenjevalci. Najboljšim bodo podelili naslov šampiona ter naslova prvega in drugega vice šampiona.

Festival je namenjen širši javnosti, vstop na dogodek je prost, je pa za udeležbo potrebna predhodna prijava do ponedeljka, 3. septembra,  na  info.izo@zrs-kp.si ali po telefonu: 05 6117 931 in 051 389 392.

Sicer bodo v sklopu festivala izdali tudi brošuro z naslovom »ABC o namiznih oljkah«.