DomovNaši krajiFOTO: 50 let Turističnega društva Šmarje

FOTO: 50 let Turističnega društva Šmarje

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Turistično društvo Šmarje praznuje 50 let delovanja.

Društvo je prostovoljno in nepridobitno združenje, kjer turistične dejavnosti povezujejo s kulturo, z zgodovino, varovanjem krajevne arhitekture ter narave prelepih Šavrinskih hribov. Društvo že vrsto let organizira tudi prireditve, na katerih se obujajo stare šege in navade, prav tako s ponosom ohranjajo narečno besedo in značilno istrsko kulinariko.

”Pomembno je, da ne pozabimo na vse domačine, ki obiskujejo naše prireditve. Oni so tisti, ki nam dajejo moč in voljo, da nadaljujemo z delom. Seveda smo veseli tudi vseh ostalih obiskovalcev, ki obiščejo naše kraje, teh je bilo kar nekaj tudi to soboto. V ponos nam je, da so pohvalili celotno organizacijo prireditve in društvo ter čudovit trg. Trg, na katerem lahko izvajamo prireditve in se družimo, je za vas ob cesti pomembna pridobitev, za kar gre zahvala Mestni občini Koper, ki je v trg investirala. Društvo je za namene promocije šavrinskih krajev v preteklosti že izdalo zloženke, s katerimi promovira svoj kraj, v pripravi je tudi že četrta zloženka ter sodobna spletna stran, kjer bodo obiskovalci prejeli vse pomembne informacije za prijeten obisk naših krajev,” je za ekoper.si zapisala predsednica Turističnega društva Šmarje, Debora Fajdiga.

obdelava

Petdeseto obletnico so v soboto, 10. 9. 2016, s plesno točko otvorila dekleta Twirling kluba Koper. Celotno prizorišče z odrom je bilo okrašeno s starinami, ki jih je iz svoje zbirke posodil Tomaž Žmavc. Prireditev je povezoval simpatični Iztok Gustinčič, ki se je na odru, preobraženem v staro izbo, počutil kot doma in celotno prireditev povezoval kar v copatih.

šmarje 6

Praznovanje so popestrili tudi s plesnim nastopom ljudskih plesov, ki jih je zaplesala skupina Šmarjetice, v kateri sodelujejo učenci OŠ Šmarje. Obiskovalce so pošteno nasmejali skeči KD Šavrini in anka Šavrinke iz Gračišča. Sledil je nastop šavrinskih godcev z ljudskimi pesmimi. Vrhunec večera je bil koncert Rudija Bučarja in Istrabenda, ki je dodobra ogrel obiskovalce. Večer sta zaključila Žavbi band in sladka torta.

Slavju se je pridružil tudi predsednik krajevne skupnosti Šmarje, Goran Malenič, ki je turističnemu društvu iz srca čestital in jim podelil plaketo. Čestitki se pridružujemo tudi na portalu ekoper.si. *