DomovNaši krajiFOTO IN VIDEO: Bomo kopijo koprskega mestnega parka lahko kmalu občudovali tudi v Trstu?

FOTO IN VIDEO: Bomo kopijo koprskega mestnega parka lahko kmalu občudovali tudi v Trstu?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Da so v sosednjem Trstu, pa tudi nekaterih drugih bližnjih občinah, tako zelo navdušeni nad novim modernim mestnim parkom v Kopru, da si ga želijo v celoti prekopirati, je koprski župan Boris Popovič napovedal že ob odprtju treh velikih pridobitev pred dobrim tednom dni. Danes te besede postajajo realnost, saj si je koprski mestni park, pa tudi nov športni center tik ob morju in svetlobno okrasitev mesta ravno s tem namenom pred dnevi ogledal tržaški župan Roberto Dipiazza. 

»Čudovito, fantastično, res si naredil nekaj neverjetnega,« so bile besede s katerimi je nove pridobitve, še zlasti mestni park in športni park z novimi rekreacijskimi površinami pospremil tržaški župan Roberto Dipiazza, ki je minuli petek obiskal Koper in njenega župana Borisa Popoviča. Ta ga je popeljal na ogled vseh treh naložb, ki so jih namenu predali pred dobrim tednom dni, nekaj več časa pa se delegacija iz Trsta zadržala prav v parku. Župana Dipiazzo je namreč zanimalo, kdo je projektiral nove parkovne površine, kako so te urejene in na kakšen način so bile številne aktivnosti in vsebine vanj vmeščene, v živo pa si je želel videti tudi sipine, ki ustvarjajo naravni amfiteater in intimne ambiente ter številne vodne elemente – brzice in vodomet s prijetno glasbeno podlago.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

»To res ni navaden park, ni park kar tako, ampak umetnina je ob tem še povedal Diapiazza, ki se nikakor ni mogel načuditi, kako je mogoče v tako kratkem času na novo ovrednotiti nekdaj degradirano območje. Nekaj podobnega oziroma prav takega bi si želel urediti tudi v Trstu, ki se sicer že ponaša s številnimi parki, zelenicami in rekreacijskimi površinami, a še zdaleč ne s parkom, kot ga lahko sedaj občudujemo v Kopru: »Kopirali bomo Koper! Park, ki ste ga uredili tik ob morju, v prvi vrsti za najmlajše, pa tudi za vso populacijo, je navdušujoč. Tudi v Trstu imamo sedaj enako priložnost, da prav tak park uredimo v starem avstrijskem pristanišču Porto Vecchio, ki je bil občini vrnjen pred dobrim letom in pol. Razmišljamo o tem, da bi v njem uredili kopijo vašega mestnega parka. Poleg tega se mi zdi izjemna tudi letošnja svetlobna okrasitev mesta Koper. Gre za igro luči, ki so sicer praznične, a so se prižgale že prej in bodo svetile ves november, december in januar, kar se mi zdi čudovito. Čestitke vašemu županu, Koper je res izjemno mesto. V kratkem bomo prav tak park imeli tudi v Trstu in želim si, da bi Tržačani hodili k vam, Koprčani pa bi obiskovali park v Trstu.«

Navdušenja pa ni skrival niti koprski župan Boris Popovič, ki je dejal, da je »izredno vesel, ponosen in zadovoljen, da si je župan Trsta Dipiazza prišel ogledat naš park in tudi naše mesto. Kot mi je zaupal, se v Trstu in njegovi okolici veliko govori o koprskem novem parku in prav zato si ga je želel ogledati tudi sam. Dejal mi je, da v kolikor je park resnično tako famozen, ga bo kopiral tudi sam. Sprva ni niti verjel, da je kaj takšnega v Kopru sploh mogoče, saj se sam spominja, kakšno je bilo mesto pred 16 leti. Nad parkom je bil enostavno navdušen. Kasneje smo se sprehodili po celotnem mestu in ko je videl našo Čudolandijo, mi je priznal, da ni verjel, da kaj takega pri nas sploh lahko obstaja. Predvsem so ga navdušili 3D svetlobni elementi. Pojasnil sem mu, da pri tej okrasitvi ne gre za materiale iz Kitajske, ampak za prave umetnine – svetlobne elemente višjega kakovostnega razreda, ki so jih za Koper izdelali po naročilu v tovarni v avstrijskem Innsbrucku. Navdušen je bil tudi nad dejstvom, da takšne svetlobne okrasitve ne najdemo v radiju 500 kilometrov, zato je predlagal, da naslednje leto podobno okrasitev naredijo v Trstu, s tem pa mesto oživijo v jesensko-zimskih mesecih, ravno tako kot smo to storili v Kopru. Predlagal je celo, da se prihodnje leto v svetlobni okrasitvi združita Koper in Trst.«

Nov mestni park je prava zelena oaza sredi mesta Koper

Odkar je velik moderen mestni park ob Semedelski promenadi, med med Kanalom Grande in gramoznim parkiriščem za tržnico v Kopru odprl svoja vrata, je v njem vselej nekdo. Obiskujejo ga tako mlade družine z otroki, kot tudi starejši občani, ki počivajo na lesenih klopeh in sipinah ter se sproščajo ob nežnih zvokih glasbe in žuborenja vode. Ti lahko v parku občudujejo tudi različne vrste dreves – od borovcev, hrastov, ceder, kot tudi drevesa vrste evkaliptus, beli gaber, akacija mimoza, murva brez plodov, figa, sredozemska makija, oljka ter številne grmovnice in trajnice.

Da je park res nekaj posebnega priča tudi dejstvo, da ne gre zgolj za zelene površine s povezovalnimi potmi, drevesi in grmovnicami, ampak za moderno in drzno dizajniran prostor za sprostitev, druženje, športne igre na prostem in celo organizacijo različnih glasbenih ter kulturnih dogodkov. Posebnost parka so namreč tudi sipine, ki ustvarjajo naravni amfiteater in intimne ambiente, kot tudi brzice in vodomet s prijetno glasbeno podlago. Posebno atmosfero v parku ustvarjajo tudi varčna svetila ob povezovalnih in sprehajalnih poteh in moderne talne luči.