DomovNaši krajiFOTO IN VIDEO: Tudi otroci vrtca in šole z italijanskim učnim jezikom v Bertokih imajo prenovljene prostore

FOTO IN VIDEO: Tudi otroci vrtca in šole z italijanskim učnim jezikom v Bertokih imajo prenovljene prostore

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je včeraj namenu predala tudi energetsko sanirane prostore podružničnega vrtca Delfino Blu in osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio v Bertokih, na ta način pa bistveno izboljšala bivalne pogoje in dvignila kakovost učnega procesa ter znižala stroške ogrevanja in rabe električne energije.

Novo pridobitev so včeraj pozdravili številni, prvi mož koprske občine Boris Popovič pa je ob tem poudaril, da se sta vzgoja in izobraževanje ključnega pomena za nadaljnji razvoj otroka ter da si na koprski občini ravno zato že 16 let prizadevajo, da bi bili pogoji za delo in bivanje tako v koprskih vrtcih kot tudi šolah kakovostni, kar najbolj optimalni, predvsem pa v ponos tako otrokom, staršem, vzgojiteljem in učiteljem ter seveda vodstvu izobraževalnih ustanov in koprske občine.

Foto: Matia Ščukovt

»Prizadevamo si za to, da v naši občini ne bi bilo otroka, ki ga ne bi mogli vključiti v mrežo predšolskih vzgojnih zavodov kot tudi da bi bili ti zavodi varen pristan, zatočišče, v katerem bi se naši najmlajši počutili ljubljene, sprejete in pomembne. Kot tudi za to, da šole s svojimi pestrimi programi in vsebinami ne bi samo učile, temveč da bi podajale znanje in izkušnje ter otroke pripravljale na različne izzive, ki jih s seboj prinaša življenje,« je še izpostavil Popovič in ob tem postregel s podatkom, da je koprska občina v času njegove županovanja samo za investicijska vlaganja na področju vrtcev in šol, vključno z nakupom opreme vložila več kot 60 milijonov evrov, dodatnih 146 milijonov evrov pa namenila še za nadstandardne predšolske in šolske izobraževalne programe oz. dejavnosti.

Ob tem je nanizal nekaj ključnih naložb v vrtce in šole, ki jih je koprska občina izpeljala v zadnjem letu: obnovljeni in preurejeni so prostori na Vergerijevem trgu, v katerih domujeta vrtec in pet razredov šole z italijanskim učnim jezikom, povsem na novo je zgrajen vrtec v Dekanih, prenovljeni in energetsko sanirani so tudi prostori podružnične šole in vrtca z italijanskim učnim jezikom v Semedeli ter objekt vrtca v Semedeli, enota Prisoje.

»V okviru 223 tisoč evrov vredne naložbe smo toplotno izolirali streho in zamenjali strešno kritino, izolirali fasado, zamenjali stavbno pohištvo in nabavili senčila za okna. Obnovili smo tudi sistem prezračevanja z rekuperacijo toplote, zamenjali dosedanji energent (kurilno olje), ki ga je  nadomestila bistveno bolj energetsko varčna toplotna črpalka ter namestili termostatske ventile na radiatorje in utrdili temeljna tla, dodatno pa smo sanirali še celotni priključek na javno kanalizacijsko omrežje,« je dela v Bertokih povzel Popovič in dodal, da so na ta način bistveno izboljšali bivalne pogoje in dvignili kakovost učnega procesa, kot tudi bistveno znižali stroške ogrevanja in električne energije. Naložba je poleg tega prispevala tudi k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v okolje ter ozaveščanju mladih o pomembnosti varovanja okolja in učinkovite rabe energije.

Župan Boris Popovič je vnovič spomnil na dobre odnose in dolgoletno sodelovanje z Italijansko narodno skupnostjo. Na fotografiji z generalnim konzulom Republike Italije v Sloveniji Giuseppejem D’Agosta.

Dogodka so se udeležili tudi visoki predstavniki italijanske narodne skupnosti v Kopru, med njimi predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti v Kopru Alberto Scheriani, predsednik Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper Fulvio Richter, podpredsednica Skupnosti Italijanov Bertoki Roberta Vincoletto ter generalni konzul Republike Italije v Sloveniji Giuseppe D’Agosto.

Ob tej priložnosti je župan Boris Popovič vnovič spomnil na dobre odnose in dolgoletno sodelovanje z Italijansko narodno skupnostjo na tem območju ter poudaril, da smo danes mi tisti, ki moramo poskrbeti, »da vrednote prijateljstva, sodelovanja in dobrih odnosov prenašamo naprej, na mlajše generacije, graditelje naše prihodnosti.«

Za sproščeno vzdušje so poskrbeli malčki skupin Polžki in Školjkice vrtca Delfino Blu v Bertokih in učenci osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio, ki so se v pesmi dotaknili teme jeseni, pravega prijateljstva in šolskih dni, prireditev pa sklenili s pesmijo Cioè,cioè, cioè.