DomovNaši krajiFOTO: Slovesnost ob krajevnem prazniku v Šmarjah

FOTO: Slovesnost ob krajevnem prazniku v Šmarjah

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

»Naj bo obeleženje obletnice požiga vasi priložnost za to, da ne pozabimo grozot vojnega nasilja in predvsem priložnost ozaveščanja naših mlajših generacij, da so spomini na vojna uničenja pomemben del naše lokalne identitete. Na teh temeljih se je gradilo to kar danes imamo,« so bile besede Gorana Maleniča, predsednika Krajevne skupnosti Šmarje na slovesnosti ob 74. obletnici požiga vasi.

Nedelja je bila za Šmarčane poseben dan. Dan, ko so se spomnili na zgodovinsko pomembna dogodka, ki pričata o neizmerni moči in trdi volji ter borbi za mir in svobodo, ki ju uživamo danes. Spomin na 74 let od požiga vasi in Dan državnosti sta namreč zaokrožila osrednjo slovesnost ob krajevnem prazniku v Šmarjah.

Šmarje so med drugo svetovno vojno gorele dvakrat. 19. junija 1944 se je četa osemnajstih borcev pod poveljstvom mestnega komandanta Karla Veneta in komandirja Bruna Bizjaka pomikala proti Šmarjam. Ob prihodu v vas niso vedeli kaj je s partizansko patruljo in koliko sovražnikov je v vasi. Hitro odločanje in prava strategija je z učinkovito akcijo in presenečenjem ugnala štirikrat močnejšo nemško vojsko. Četa je rešila svojo tričlansko patruljo in približno 40 zaprtih domačinov. Vodstvo OF je pričakovalo maščevanje sovražnika za poraz, zato je ljudem priporočilo naj se umaknejo iz vasi. 21. junija 1944 je v Šmarje udarilo več kot 500 nemških SS-ovcev, ki so vas izropali in jo požgali do tal.

»Prizadevanja za razvoj našega lokalnega območja ostajajo in lahko rečem, da smo lahko zadovoljni s tem kar smo doslej za našo krajevno skupnost skupaj naredili. Trenutno so v teku aktivnosti za prenovo ceste skozi Šmarje, kar bo nedvomno prispevalo k večji prometni varnosti in urejenosti naše vasi. Zahvala za to gre vsakemu krajanu, ki je konstruktivno prispeval k iskanju rešitev ob bodoči prenovi ceste. Vsak od nas je dodal pomemben prispevek, da bo do tega prišlo. Zavedamo pa se, da nam k razvoju naše skupnosti veliko pomeni neprecenljiva podpora in sodelovanje z Mestno občino Koper,« je svoje misli strnil Goran Malenič.

V času županovanja Borisa Popoviča razlika v napredku opazna na vsakem koraku

Zbrane je nagovorila tudi Katjuša Rojac, članica Združenja borcev KO Šmarje. Prepričana je, da se »zgodovine ne da spreminjati in ne potvarjati, lahko jo le sprejmemo takšno, kot je bila in se iz nje učimo. Predvsem zato, da se nam nikoli več ne bo treba boriti za svobodo, človeško dostojanstvo, za lastno identiteto, za mir in nenazadnje za samostojnost naše države.«

V svojem slavnostnem govoru se je dotaknila tudi naglega razvoja Šmarij v času županovanja Borisa Popoviča. »V zadnjih letih, odkar je župan leta 2002 prvič postal Boris Popovič, je razlika v napredku, ki smo ga dosegli opazna, in to na vsakem koraku. Ob tem ne mislim le na večje pridobitve, kot so nov vaški trg, ki predstavlja osrednje prizorišče življenja, srečevanja in druženja, pa hidravlična izboljšava vodovodnega sistema, ki je bistveno izboljšala kakovost naših življenje in energetska sanacija osnovne šole, ampak tudi na številne zasebne pobude, vedno bolj razvite in prepoznavne  kmetije, vinske kleti ter vinarje in oljkarje, predvsem pa na številna društva in na vas, krajanke in krajani, ki ste najbolj zaslužni za vse hitrejši utrip našega kraja. Tudi zaradi tega postajajo Šmarje vse bolj zanimive, ne zgolj iz turističnega vidika, ampak kot prostor, kjer si svoj dom ustvarjajo mladi, nove krajanke in krajani,« je zbrane nagovorila Katjuša Rojac in ob vseh pridobitvah izpostavila še najbolj aktualne: »Z novim šolskim letom bo namreč prijetneje tudi v Osnovni šoli Šmarje, ki bo bogatejša za pet učilnic, nove prostore pa bo dobil tudi oddelek tamkajšnjega vrtca. V tem letu je za nami tudi uspešna sanacija ceste Grintovec – Kaverljag, predvidoma jeseni pa bo občina začela tudi z rekronstrukcijo ceste skozi Šmarje. V tem letu se nadaljuje tudi sanacija ceste Šmarje – Puče, pripravljajo pa se projekti za celovito obnovo Zadružnega doma in ureditev otroškega igrišča v Pučah.«

Na slovesnosti so podelili tudi posebna priznanja, in sicer Ediju Gunjaču za 50 let požrtvovalnega dela v krajevni skupnosti ter Emilu Hrvatinu, borcu Istrskega odreda, prav tako za dolgoletno in požrtvovalno delo v krajevni skupnosti.

Za glasbeni vložek so poskrbeli Rudi Bučar in Istrabend, Moški pevski zbor Izola in KD Lovski pevski zbor Dekani, KD Pihalni orkester Marezige, MePZ Alojz Kocjančič Puče – Koštabona, učenci Osnovne Šole Šmarje in klapa Bela Istriana.