DomovNaši krajiZnani so prvi finalisti letošnjega natečaja Podjetna Primorska

Znani so prvi finalisti letošnjega natečaja Podjetna Primorska

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Znani so prvi finalisti letošnjega natečaja Podjetna Primorska, ki ga že dvanajsto leto zapored pripravlja Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP). Po predstavitvah podjetniških idej vseh prijavljenih v kategorijah Start-up Optimist in Start-up Academic Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem je sedemčlanska komisija izbrala deset finalistov, ki se bodo 22. novembra potegovali za zmago v posamezni kategoriji. Prijave za kategorijo Start-up Accelerator Navigator ostajajo odprte vse do 31. julija 2018.

Medtem ko finalisti omenjenih kategorij že pridobivajo nova znanja in veščine na delavnicah, ki jih UIP organizira v sklopu natečaja, imajo tisti, ki bi še oklevajo s prijavo v kategorijo Startup Accelerator Navigator še nekaj časa.

Kategorija Start-up Accelerator Navigator je namenjena izkušenim posameznikom ali ekipam, pri čemer je pogoj, da podjetje, ki ga prijavljajo na natečaj, na dan objave razpisa ni bilo starejše od treh let. Nagrada za finaliste je mentorski program v skupni vrednosti 15 tisoč evrov in organizirana predstavitev pred investitorji. Pogoji sodelovanja so objavljeni na spletni strani www.uip.si.

Na UIP -ju želijo dati priložnost večjemu številu mladih nadobudnih podjetnikov

Zakaj so se na UIP-u odločili za dva različna roka prijav, pojasnjuje direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske Dorijan Maršič: “Vsa leta doslej je bil rok za oddajo prijave za vse enak. Za letošnjo novost smo se odločili, ker želimo dati priložnost večjemu številu mladih nadobudnih podjetnikov, da se s svojimi idejami predstavijo pred investitorji, da bodo v njih investirali in jim pomagali tudi s svojim znanjem in izkušnjami.”

Komisija, ki so jo sestavljali predstavniki gospodarstva, akademske sfere in predstavnik organizatorja natečaja, je izbrala šest finalistov za Start-up Academic Rektorjevo nagrado Univerze na Primorskem: Jerina slaščičarna (nosilka: Jera Lenardič), Viridi qualis, živa tržnica (nosilec: Matej Uršič), Cupgrape (nosilka: Nika Tomažič), Apartmajsko naselje Smučarska vas (nosilka: Manca Ravnikar), Ladja Rex kot turistična zgodba (nosilka Martina Murko) in Domač zabojček (nosilec: Goran Tubić).

Predsednik komisije Tomaž Lešnik, direktor poslovnega razvoja in prodaje pri podjetju Dinit d.o.o., je po koncu predstavitev povedal, da “so ideje vsako leto boljše in v skladu s trendi, ki se odvijajo na različnih področjih”. Mladim je svetoval, naj se ne ustrašijo izzivov in naj sledijo sanjam. Z njim so se strinjali tudi ostali člani komisije, med njimi dr. Boris Kavur z Univerze na Primorskem, Blanka Palčič iz Kariernega centra Univerze na Primorskem, Aljoša Domijan iz podjetja Gambit Trade d.o.o., Robert Rakar iz Primorske gospodarske zbornice, mag. Andrej Medved iz UIP ter Timotej Pirjevec, predstavnik Mestne občine Koper, ki je ob koncu povedal, da si želi, da bi bilo na področju podjetnosti vse več aktivnosti in podobnih idej, kot so bile predstavljene na natečaju, kajti podjetnost in s tem prilagodljivost ter pripravljenost na bodoče spremembe so ene ključnih usmeritev, ki nas čakajo kot izzivi v bodočnosti”.

Štiri skupine so se uvrstile v finale v kategoriji Start-up Optimist: Hoops app (nosilka: Anja Hercl), Canal Grande Express (nosilec: Jan Gregorič) Robotska samohodna kosilnica (nosilec: Simon Zec) in Design4eternety (nosilka: Pija Vidovič).

Da so letošnje ideje dobre in inovativne, se je strinjal tudi direktor UIP Dorijan Maršič: “Veseli smo, da je toliko dobrih, predvsem aplikativnih podjetniških idej. Poslovne
ideje so zelo raznolike, saj pokrivajo številna področja, od turizma, agroživilskega sektorja, robotike in novih poklicev do spletnih aplikacij.”

Za finaliste so tudi letos, poleg mentorskega programa, organizirali pisano paleto poslovno-izobraževalnih aktivnosti in delavnic, kjer bodo s pomočjo akademikov in gospodarstvenikov osvojili znanja in veščine, ki jim bodo v veliko pomoč pri pripravi poslovnega načrta.

Zmagovalci bodo znani v drugi polovici novembra na svečani podelitvi nagrad v dvorani svetega Frančiška Asiškega. Najbolj inovativne ideje bodo nagrajene s skupnim nagradnim skladom v vrednosti 37 tisoč evrov.