DomovNaši krajiFOTO IN VIDEO: Mostovi kultur so se tokrat gradili v Kopru

FOTO IN VIDEO: Mostovi kultur so se tokrat gradili v Kopru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je do zadnjega kotička napolnjena koprska Arena Bonifika gostila snemanje ene najbolje gledanih oddaj hrvaške televizije “Lijepom našom” – Mostovi kultur. Snemanja se je udeležil tudi koprski župan Boris Popovič, ki je prepričan, da je gostovanje tako pomembne oddaje odlična priložnost za promocijo Kopra.

“Veseli me, da lahko danes v Kopru gostimo tako pomembno oddajo, ki ljudi navdušuje že 22 let. Prepričan sem, da je to ogromna priložnost za promocijo našega mesta, zato se organizatorjem zahvaljujem, da so za snemanje izbrali prav Koper. Koper se iz dneva v dan razvija in pridobiva na svoji prepoznavnosti. Pohvalimo se lahko z obilico priznanj, ki jih je naše mesto prejelo, kot zadnje priznanje EDEN za destinacijo odličnosti na področju kulturnega turizma, kar je še en dokaz več, da delamo v pravi smeri, je navzoče pozdravil koprski župan Boris Popovič in dodal: “V Kopru smo ponosni, da smo del Istre, ki je razpeta med Slovenijo in Hrvaško, a se kljub temu meja med nami ne pozna, saj smo ljudje tu v dobrih odnosih, za kar skrbimo med drugim tudi župani lokalnih skupnosti, ki živimo na tem območju.”

Sinočnje snemanje oddaje je v koprsko Areno Bonifika privabilo tudi številne pomembne visoke goste – poleg koprskega župana se je dogodka udeležil tudi državni sekretar urada za Hrvate po svetu, Zvonko Milas, veleposlanica Republike Hrvaške v Ljubljani, Vesna Terzić, častni konzul Republike Hrvaške v Kopru, Božo Dimnik, častni konzul Republike Hrvaške v Mariboru, Šime Ivanjko in številni župani istrskih občin.

Snemanja se je udeležil tudi Joso Begić, predsednik Hrvaško kulturno-umetniškega, prosvetnega in športnega društva “Istra” Piran. Prav člani društva so zaslužni, da je hrvaška televizija snemala oddajo v Kopru.

“Lijepom našom”, ki jo že od začetka vodi  legendarni hrvaški voditelj Branko Uvodić, je namreč veliko več kot oddaja, saj je z nastopom znanih in manj znanih glasbenikov, folklornih skupin in kulturno-umetniških društev obenem tudi javni koncert tradicionalne kulture hrvaškega naroda in narodnih manjšin. Od tod tudi zgovorno ime dogodka Mostovi kultur, saj sta prav tradicija in glasba tisti, ki združujejo ljudi.

Mostovi kultur – tradicija in glasba, ki združujeta

“Lijepom našom” je glasbeno-zabavna oddaja HRT oziroma hrvaške radiotelevizije, ki jo že več kot 20 let spremlja množično občinstvo, saj oddaja velja za eno najbolje gledanih na hrvaški televiziji, obenem pa si snemanje oddaje vsakič znova v živo ogleda več tisoč ljudi.

Snemanje oddaje, ki se odvija po različnih dvoranah nekdanje Jugoslavije, je tako za občinstvo pravi spektakel. V Areni Bonifika se je tako včeraj zvečer na zabavno-glasbenem dogodku zvrstilo okoli 30 različnih slovenskih in hrvaških glasbenih izvajalcev, med njimi denimo Neda Ukraden, Hanka Paldum, Kićo Slabinac, Avseniki, Alfi Nipič in številni drugi, kot so folklorne skupine in klape.

Ob koncu oddaje sta se v sproščenem klepetu koprski župan Boris Popovič in državni sekretar urada za Hrvate po svetu Zvonko Milas dotaknila tudi aktualnih odnosov med Slovenijo in Hrvaško. Kaj sta na družabnih omrežjih sporočila svojim sledilcem, pa v spodnjem video prispevku.