DomovNaši krajiFOTO in VIDEO: Mediteranski center zdravja postavil Koper na svetovni športno-medicinski zemljevid

FOTO in VIDEO: Mediteranski center zdravja postavil Koper na svetovni športno-medicinski zemljevid

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V koprski Areni Bonifika so včeraj slovesno odprli prostore Mediteranskega centra zdravja, ki je nastal pod okriljem Inštituta za kineziološke raziskave Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper. Center, ki je zaživel ob podpori Mestne občine Koper, bo pomembno prispeval k razvoju športa v lokalnem okolju in širše, v prvi vrsti pa bo ob sodelovanju strokovnjakov Splošne bolnišnice Izola (SBI) namenjen rehabilitaciji po športnih poškodbah.

Odprtje novih prostorov v Areni Bonifika je podprla Mestna Občina Koper, ki po besedah župana Borisa Popoviča vedno rada prisluhne dobrim idejam, Mediteranski center zdravja pa je tudi korak k uresničitvi dolgoletnih prizadevanj občine, da bi Koper postal tudi športno-turistični center.

“V športu brez uporabe znanstvenih dosežkov in novih tehnologij ni napredka, v Kopru to razumemo in želimo držati korak s svetom,” je poudaril župan.

Vse od ustanovitve leta 2004 so si upali delati drugače, mednarodno, danes pa se lahko pohvalijo, da je Inštitut za kineziološke raziskave ZRS Koper med 150-imi najboljšimi na Šanghajski lestvici, je ob od odprtju novih prostorov, ki jim bodo močno olajšali delo, dejal predstojnik izr. prof. dr. Boštjan Šimunič. “Skupaj smo oblikovali program, katerega ime o našem delu pove največ – kineziologija za kakovost življenja.”

Prostori Mediteranskega centra zdravja bodo namenjeni vsesplošni podpori zdravju, ki bo slonela na mediteranskem življenjskem slogu s svetovno priznanim znakom odličnosti. V centru se bodo posvečali funkcionalni diagnostiki, razvoju in načrtovanju sodobnih in celostnih programov vadbe in rehabilitacije po meri posameznikov ter zagotavljanju varnega vračanja po poškodbah in načrtovanju zdravega delovnega mesta, napoveduje direktor ZRS Koper Rado Pišot, tudi predstojnik Mediteranskega centra zdravja. “Danes vse naše znanje in dolgoletne raziskovalne izkušnje prenašamo v prakso, z ekipo strokovnjakov, kineziologov, zdravnikov in fizioterapevtov pa bomo v prvi vrsti tu za športnike.”

Podporo izrazil tudi Olimpijski komite Slovenije

Koprska prizadevanja je podprl tudi Olimpijski komite Slovenije, ki svoje glavno poslanstvo vidi v skrbi za šport in športnike. “Prepričan sem, da bo Koper v prihodnosti postal zgled vsem ostalim tovrstnim središčem”, je dejal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

ZRS Koper zaključuje uspešno leto, v katerem je pridobil dve pomembni akreditaciji – FIFA medicinski center odličnosti (v sodelovanju z Inštitutom za športno medicino Medicinske fakultete v Mariboru, Centrom NZS Brdo in UKC Maribor) – namenjen bo zlasti nogometašem – in Olimpijski referenčni športno-medicinski center (v sodelovanju s Splošno bolnišnico Izola), v katerem bodo športniki po diagnostiki dobili hitro pomoč. Oba sta svoj dom našla v Mediteranskem centru zdravja, s katerim se zaokrožuje slovenska mreža referenčnih medicinskih centrov.

“Prepričan sem, da bodo športniki tu našli pravo pomoč pri pravih strokovnjakih,” je ekipi ZRS koper čestital Matjaž Vogrin, predstojnik inštituta za športno medicino Medicinske fakultete v Mariboru in predstojnik Inštituta za športno medicino Maribor, s katerim je ZRS Koper sodeloval pri pridobitvi FIFA medicinskega centra odličnosti (FIFA Medical Centre of Excellence), ki Koper postavlja tudi ob bok 40 podobnim centrom povsem svetu, od Barcelone do Los Angelesa in Dubaja.

Čestitke Inštitutu za kineziološke raziskave ZRS Koper je ob tem dosežku poslal tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin.