DomovNaši krajiFOTO IN VIDEO: Ste se že znebili nevarnih odpadkov?

FOTO IN VIDEO: Ste se že znebili nevarnih odpadkov?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Spomladanska akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran je v polnem teku. Z delavci Marjetice Koper smo se danes odpravili na teren in si ogledali kako poteka zbiranje in odvoz nevarnih odpadkov.

Marjetica Koper je tudi letos na več lokacijah znotraj območij dveh občin postavila mobilne zbiralnice, na katerih lahko občani odložijo nevarne odpadke iz gospodinjstva. Akcija, ki se je pričela prejšnji teden, se bo po drugih krajevnih skupnostih nadaljevala vse do 21. aprila 2018.

Seznam postavljenih mobilnih zbiralnic po posameznih krajevnih skupnostih najdete TUKAJ. 

Kot nam je zaupal Dejan Junc iz Marjetice Koper, se ta teden akcija počasi zaključuje in ob tem povabil vse občanke in občane, da v kolikor nevarnih odpadkov še niso oddali, to lahko storijo vse do sobote. Opozoril je tudi na problematiko, ki jo na Marjetici Koper zaznavajo že nekaj let, in sicer, da se v mobilnih zbiralnikih velikokrat znajdejo tudi odpadki, ki tja ne sodijo. “Ob tem bi želel pozvati vse občanke in občane, da naj v zbiralnike za nevarne odpadke, ne odlagajo kosovnih odpadkov, saj ti ne sodijo sem, je še povedal Junc ter razložil, kaj vse spada pod nevarne odpadke.

Med nevarne odpadke iz gospodinjstev tako sodijo odpadne barve, jedilno in motorno olje, goriva, čistila, razpršila in kozmetika, topila, pesticidi, sijalke, odpadna zdravila, odpadni avtomobilski akumulatorji in baterijski vložki, onesnažena embalaža, prazne tlačne posode in podobni odpadki, ki se ne smejo oddati v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

Nevarni odpadki morajo biti oddani v originalni embalaži in se med sabo ne smejo mešati, saj lahko le na tak način pravilno ravnamo z njimi v nadaljnjih postopkih.

Nevarnih odpadkov nikakor ne odlagamo v zabojnike, med druge gospodinjske odpadke ali v okolico, saj so lahko zelo nevarni za zdravje ljudi in živali ter lahko predstavljajo veliko okoljsko grožnjo. Ti odpadki namreč med drugim lahko vsebujejo vnetljive snovi, kisline, svinec, ali druge težke kovine, ki so celo smrtno nevarne.

Občani lahko nevarne odpadke brezplačno oddajo tudi izven določenih akcij, in sicer na zbirnih centrih v Srminu oz. Dvorih pri Sv. Antonu, vsak dan, od ponedeljka do sobote.

Za vse uporabnike, ki želijo izkoristiti dodatne možnosti je na voljo aplikacija Abecednik odpadkov, ki jo najdete TUKAJ. V meniju „koledar odvoza odpadkov“ so vključene vse večje akcije zbiranja odpadkov in vneseni aktualni termini odvoza nevarnih odpadkov s premičnimi zbiralnicami. Storitev omogoča enostaven in hiter pregled lokacij zbiranja, z dodatno storitvijo geolociranja zbiralnice oz. zabojnikov (GPS signal nas natančno vodi do izbrane lokacije).