DomovNaši krajiGradbeni inšpektor: “Vrtec Šmarje je varen.”

Gradbeni inšpektor: “Vrtec Šmarje je varen.”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Kljub strokovnim zagotovilom gradbenega inšpektorja, da objekt zadružnega doma, v katerem že leta domuje eden od oddelkov šmarskega vrtca, ni nevaren, starši vztrajajo, da njihovi otroci do nadaljnjega ostanejo v začasni igralnici v prostorih telovadnice vrtca Šmarje. Krivca za prostorsko stisko povsem neutemeljeno iščejo v Mestni občini Koper.

Gremo lepo po vrsti. Zaskrbljenost staršev tamkajšnjih malčkov je najverjetneje posledica septembrskega neljubega dogodka, ko se je s stropa hodnika v zadružnem domu v Šmarjah okrušil slab meter ometa.

edi-glavina
Ravnatelj OŠ Šmarje, Edi Glavina. Foto: ekoper.si

Otroci niso bili ogroženi

Kljub temu, da otroci niso bili neposredno ogroženi, saj se je stropni omet okrušil v času, ko vrtec ni obratoval, so vzgojiteljice otroke že zjutraj preselile v prostore matičnega vrtca, in sicer v telovadnico, medtem ko so si stanje na terenu takoj ogledali pristojni z občine. Na ogledu je bil prisoten tudi gradbeni izvedenec, ki je ugotovil, da bo potrebno strop ustrezno sanirati. Najnujnejša dela so bila tako opravljena že v naslednjih dneh, sledila pa je tudi sanacija stropa, in sicer z izvedbo novega, t. i. spuščenega stropa.

Po opravljenem delu si je objekt vnovič ogledal gradbeni inšpektor, ki je ugotovil, da je objekt redno vzdrževan in da ne kaže nikakršnih znakov uklona ter da »ne vidi razloga za izrek inšpekcijskega ukrepa, zato se postopek o inšpekcijskem nadzoru ustavi«.

Kljub temu se otroci v prostore zadružnega doma do danes niso vrnili, temveč ostajajo v začasni igralnici v telovadnici matičnega vrtca. Za začasni ukrep je, kot je medijem pojasnil ravnatelj OŠ Šmarje Edi Glavina, vrtec pridobil tudi soglasje ministrstva za šolstvo, a le do konca šolskega leta. Prihodnje leto bodo morali, dodaja Glavina, v kolikor starši ne popustijo pri svojih zahtevah, razpisati eno skupino manj.

vrtec koper

Mestna občina Koper si vseskozi prizadeva k dvigu kakovosti vzgojno-izobraževalnih ustanov

Vse oči so sedaj uprte v koprsko občinsko upravo, ki po mnenju staršev, združenih v civilno iniciativo, »ni dovolj odzivna pri iskanju prostorskih alternativ, ki bi omogočile kakovostno vzgojo otrok«. A to mnenje je žal subjektivno in povsem neresnično. Prostorska stiska namreč ni bila opažena samo v Šmarjah, temveč je to problematika, s katero se srečujejo na območju celotne občine in tudi Slovenije. Povečan vpis otrok v koprski občini namreč beležijo že od leta 2008. Število otrok od letnika 2007 dalje se je namreč v povprečju povečalo za 25 odstotkov glede na predhodno desetletno obdobje. Temu trendu so, kot odgovarjajo, aktivno sledili tudi v koprski občini in tako zmogljivosti vrtcev vseskozi prilagajali. Med 2004 in 2014 so tako število oddelkov iz prejšnjih 88 povečali na kar 130. To so dosegli bodisi z novogradnjami in ureditvijo dodatnih prostorov v nekaterih drugih objektih bodisi s preurejanjem prostorov nekaterih osnovnih šol. Vse, da bi ohranili visoko, kar 85-odstotno vključenost predšolskih otrok v javne vrtce.

gazon-vaska-skupnost
Prostorsko stisko bi lahko rešili z ureditvijo objekta nekdanje šole na Gažonu, a starši žal ne dajo soglasja. Foto: Google maps

Rešitev prostorske stiske bi lahko bil objekt nekdanje šole v Gažonu

Že pred letom 2010 so prostorske rešitve za vse večji interes po vključitvi otrok v vrtec iskali tudi v Šmarjah. Skupaj s krajani in vodstvom šole so dva dodatna prostora najprej uredili v OŠ Šmarje, dodatno skupino pa namestili v prostorih zadružnega doma, sočasno so iskali tudi druge možnosti. Tako so prišli do zamisli, ki so jo sprva podprli tako krajani kot tudi predstavniki šole, da bi dva oddelka vrtca uredili v objektu nekdanje šole na Gažonu, in sicer v pritličju, ki bi bilo deležno temeljite obnove. Izdelane so bile idejne zasnove, občina je potrebna sredstva celo zagotovila v proračunu, vendar so morali nato zamisel opustiti, saj krajevna skupnost Šmarje, ki je lastnica prostorov na Gažonu, soglasja ni izdala.

smarje
Gradbeni inšpektor je ugotovil, da je objekt v katerem deluje vrtec Šmarje redno vzdrževan in da ne kaže nikakršnih znakov uklona. Foto: Google maps

Da je bila zamisel za ureditev vrtca v Gažonu zelo primerna, je še danes prepričan tudi ravnatelj osnovne šole Edi Glavina, ki ga žalosti dejstvo, da ideja ni bila uresničena.

Otroci tako trenutno ne obiskujejo niti oddelka, urejenega v zadružnem domu v centru vasi, kjer so prostori, namenjeni vrtcu, kar izhaja iz sklepa inšpektorata republike Slovenije za šolstvo in šport in je v skladu s predpisanimi normativi za vrtčevske ustanove. Ali bo vsaj to prepričalo zaskrbljene starše?