DomovNaši krajiKoper, mesto sonca

Koper, mesto sonca

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Sonce, ta žareča krogla, ki nas vsako jutro prebuja v nov dan, je od nekdaj tesno povezana s človeško percepcijo sveta in vesolja. Sonce je izvor svetlobe, toplote in življenja, njegovo potovanje čez nebo, njegov zaton in ponovno vzhajanje naslednje jutro je skozi čas dobilo poseben, simboličen pomen, ki presega zgolj naravno gibanje Sonca. Sonce je dobilo posebno mesto v mnogih svetovnih kulturah, mitologijah in religijah.

sonce koper
Ob obisku Prešernovega trga, na notranji strani Mudinih vrat. Foto: ekoper.si

Že antični misleci različnih kultur so domnevali, da je vendarle Sonce tisto, ki določa smer gibanja sosednjih planetov in jim daje vlogo v sončnem sistemu, katerega del smo tudi sami.

Soncu je človek skozi vso zgodovino namenjal posebno pozornost, a ne le kot nebesnemu telesu. Za bolj ali manj vse narode na svetu je sonce postalo tudi simbol. V podobi sonca so ljudje videli moč, razsvetljenje, ponovno rojstvo, ustvarjalno energijo, svobodo …

koper sonce
Ob sončnem vremenu vas ob prehodu Mudinih vrat s pročelja spremljajo kar tri sonca, ob oblačnem le dve. Foto: ekoper.si

Sonce in Koper z roko v roki

Mesto Koper je s soncem še posebej povezano. Na nepreglednem seznamu krajev, ki se napajajo in povezujejo s simboliko sonca, je tako tudi Koper. Sonce je del grba in zastave mesta, če pa smo bolj pozorni, opazimo, da nas pravzaprav spremlja vsepovsod. S svojimi žarki nas pozdravlja s pročelij stavb, je del arhitekturnih detajlov, grbov, kipov …

koper sonce
Kje ob Titovem trgu se skriva tale relief? Foto: ekoper.si

Piše se leto 1432

Najstarejši koprski grb, ki naj bi nastal leta 1432, si lahko ogledamo na pročelju Fontika, kjer je na plemiškem rodbinskem grbu Bernarda Dieda upodobljeno sonce z 21 žarki.

koper sonce
Tudi ko hitite čez Trg Brolo na Upravno enoto Koper, je z vami sonce. Foto: ekoper.si

Kamnito sonce nas z grba Marina Bonzija obsije tudi ob obisku Pretorske palače. Na Prešernovem trgu oziroma z vsake strani Mudinih vrat obiskovalce že od leta 1516 pozdravljata po dve sonci, vsako ima 17 žarkov.

koper sonce
Taverna nudi zavetje, Justinin steber sončne žarke. Foto: ekoper.si

Če obiščemo osrednji koprski trg, lahko poiščemo in preštejemo sončne žarke na fasadi mestne lože.

koper sonce
Sonce na vhodu v upravno stavbo Mestne občine Koper. Foto: ekoper.si

Na sprehodu po Kopru torej nikakor ne moremo trditi, da ni sonca, saj nas to malodane na vsakem koraku spremlja tudi ob najtemnejši tramontani s severa. Če se pred deževjem skrijemo v Taverni, nas sončni žarki pozdravljajo iz Justininega stebra. Res, da so ti kamniti, ampak kdo bi v neurju dlakocepil?

koper sonce
Ob semedelski promenadi. Foto: ekoper.si

Vabljeni torej v Koper, kjer vas ne glede ne vreme in letni čas spremljajo sončni žarki in ustvarjalna energija sonca in seveda mesta. Naj kraj in sonce navdihneta tudi vas! *