DomovNaši krajiNaj vas KS Gračišče zapelje v svet pravljične Istre

Naj vas KS Gračišče zapelje v svet pravljične Istre

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

KS Gračišče je velika krajevna skupnost, ki vas bo zapeljala s pravljičnimi istrskimi hišicami, majhnimi, a prijaznimi cerkvicami in pristnimi ljudmi. Obiskovalce v Gračišču z veseljem sprejmejo in jih pogostijo z domačim pecivom in žlahtno kapljico.

Movraž
Movraž. Foto: ekoper.si

Krajevno skupnost sestavljajo vasi in zaselki: Gračišče, Kubed, Sočerga, Poletiči, Butari, Movraž, Smokvica, Maršiči, Mlini, Lukini, Galantiči, Dvori, Karli, Olika, Peraji, Pisari, Popetre, Smokvica, Sokoliči, Sočerga, Šeki, Trebše, Tuljaki in Zabavlje. V naštetih krajih so v preteklosti nastale zanimive zgodbe, ki jih je zbral in zapisal znani slovenski pisatelj Marjan Tomšič, v odrski preobleki pa jih predstavlja društvo Šavrini in anka Šavrinke.

KD Šavrini in anka Šavrinke ohranjajo narečno in kulturno dediščino

Pestra zgodovina in bogata kulturna dediščina

Poleg zanimivih zgodb pa kraji KS Gračišče skrivajo bogato zgodovino in kulturno dediščino. Tu so se odvijale najbolj krvave bitke, vasi so bile požgane in opustošene do tal, a kljub vsemu so se vaščani s skupnimi močmi vedno znova pobrali in se kot feniks iz pepela ponovno postavili na noge. Tako lahko še danes občudujemo pristno istrsko arhitekturo, ozke ceste, ki nas popeljejo na romantičen sprehod, in čudovite gozdove, ki obdajajo vasi.

V Krajevni skupnosti Gračišče so zgodbe doma

V sodelovanju z Mestno občino Koper

Krajani še danes skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine in naravnih danosti. Pri tem jim pomaga tudi Mestna občina Koper. Obnovljen je bil del fasade na stavbi krajevne skupnosti. Prav tako bodo še ta mesec preurejene in obnovljene tudi sanitarije.

Na svoj račun je prišlo tudi društvo Šavrini in anka Šavrinke, saj so v prostorih, kjer pridno vadijo, preuredili celotno elektroinštalacijo. Ker krajani zelo radi obiskujejo kulturne prireditve, ki jih ni malo, je bila leta 2008 popolnoma obnovljena gračiška dvorana zadružnega doma. Prav tako sta bili obnovljeni streha dvorane in streha prostora za druženje v Kubedu, ki sta bili poškodovani zaradi močne burje. Tudi tu so krajani s pomočjo koprske občine uredili sanitarne prostore.

V Butarih so se prebivalci razveselili ureditve avtobusnega postajališča s čakalnico, krajani Movraža pa so bogatejši za nov gasilski dom.

Kubed
Dvorana in prostor za druženje v Kubedu. Foto: ekoper.si

Občina si aktivno prizadeva tudi za rešitev problematike ambulante v Gračišču in podpira projekt ohranitve obzidja in stolpa oz. gradu. Tako je od lastnikov že pridobila stavbno pravico za obzidje in stolp oz. grad. *