DomovNaši krajiSocialni eksperiment v Kopru: Kako se odzivamo na stisko sočloveka?

Socialni eksperiment v Kopru: Kako se odzivamo na stisko sočloveka?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Centru mladih Koper je Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) predstavilo posnetek in izsledke socialnega eksperimenta, s katerim so preverjali odziv posameznika na primer duševne stiske v javnosti.

»Z namenom ozaveščanja javnosti o pomenu duševnega zdravja smo v začetku oktobra, ko obeležujemo tudi Svetovni dan duševnega zdravja, izvedli terenski socialni eksperiment, s katerim smo preverjali, kako se na improvizacijo duševne stiske odzivajo mimoidoči,« je pojasnila Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS.

untitled

Dogodek in eksperiment je vodil psiholog Matic Munc, ki bo na zavodu tudi v prihodnje izvajal psihološka svetovanja. Predstavitvi posnetka je sledil pogovor o eksperimentu in analiza ankete, s katero so preverjali, kaj za anketirance pomeni biti duševno zdrav in kako pri sebi in drugih prepoznajo duševno stisko. Munc je zbranim obiskovalcem predal sporočilo, da tudi kadar nismo vrhunsko usposobljeni za pomoč sočloveku, lahko vedno ponudimo pogovor, pomiritev in predvsem prepoznamo osebne težave človeka ter mu s tem vrnemo upanje. »Sploh je to pomembno v Sloveniji, ki je po samomorilnosti četrta država v Evropi, saj približno 450 oseb letno naredi samomor,« opozarja Munc.

Izsledek eksperimenta: Moškemu več pozornosti kot ženski

»V okviru našega eksperimenta je bil najbolj presenetljiv odziv mimoidočih na stisko, ki jo je odigral igralec, kar je ovrglo našo tezo, da bo močnejši odziv izzvala ženska kakor pa moški. Na vseh treh lokacijah snemanja se nihče ni odzval na stisko dekleta, nasprotno pa so fantu na pomoč priskočili v vseh igranih primerih,« sporoča Jeretičeva in nadaljuje, da »posledično lahko sklepamo, da je v družbi bolj pogosto in posledično bolj sprejemljivo izražanje stiske pri ženskah, kadar pa na javnem mestu stisko doživlja fant, je lahko za mimoidočega to tako nenavadno, da izzove močno reakcijo in pritegne pozornost.«

Dogodek je s svojim energičnim nastopom popestril Zlatan Čordić – Zlatko, ki skrb za družbeno stvarnost kaže skozi umetniško delovanje.

Nikolina Jeretič je dogodek zaključila z vabilom k obisku njihovega zavoda: »Na PRIMSS se lahko obrne vsakdo, ki potrebuje pomoč in se znajde v duševni ali drugi stiski, iz katere sam ne najde izhoda.« *