DomovNaši krajiHidria v Kopru 20. obletnico obeležila z novo proizvodnjo linijo

Hidria v Kopru 20. obletnico obeležila z novo proizvodnjo linijo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Hidria je v svojem Tehnološkem parku v Kopru danes uradno zagnala novo, pet milijonov evrov vredno robotizirano linijo za proizvodnjo ključnih delov volanskih sistemov, zgrajeno po principu Industrije 4.0. Nova naložba, ki je del 60 milijonov evrov vredne pogodbe s Volkswagen-om,  za Hidrio pomeni preskok v najvišji razred proizvajalcev tovrstnih delov in izjemno referenco na globalnem trgu.

Kot je ob današnjem slovesnem dogodku, ki sta se ga udeležila tudi koprski župan Boris Popovič in premier Miro Cerar, pojasnil predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak, nova robotizirana proizvodna linija pomeni naložbe.

Novo proizvodno linijo bodo namreč potrebovali za izdelavo aluminijastih volanskih sistemov, za katere je Hidria s Volkswagnom sklenila 60 milijonov evrov vreden posel.

Po Seljakovih besedah lahko tako ponudijo razvoj tri leta pred začetkom proizvodnje najbolj ključnih in najbolj zahtevnih delov volanskih sistemov.

Kot je dodal, pa nova linija pomeni tudi “velik preskok v najvišji razred proizvajalcev delov volanskih sistemov” ter izjemno pomembno referenco, ne samo na evropskem, ampak tudi na globalnem trgu, ter s tem nadaljnji prodor Hidrie na evropskem trgu in povišanje tržnega deleža, ki je zdaj 20-odstoten.

Novo pridobitev je pozdravil tudi koprski župan Boris Popovič, ki je zadovoljen in ponosen, da se tovrstna visoka tehnologija razvija prav v Kopru, v podjetju Hidria. “Načrti za prihodnost so veliki, celo impozantni,” je poudaril in ob tem spomnil na projekt Edison, ki nedvomno pomeni korak naprej v razvoju zelene mobilnosti in brezogljične družbe. Z njim bo Koper prihodnost, primer dobre prakse in najbolj elektro-mobilno mesto daleč naokrog.

V Hidrii sicer do konca leta načrtujejo dvig prodaje na 242 milijonov evrov v primerjavi z 215 milijoni evrov lanskega leta. Dobiček pred amortizacijo (EBITDA) pa naj bi iz lanskih 26 milijonov evrov zrasel na 32 milijonov evrov. V letu 2018 pa ob nadaljevanju konjunkture načrtujejo med pet in desetodstotno rast.

Hidria danes v Kopru sicer zaposluje prek 430 ljudi, v proizvodnjo v Kopru pa je v zadnjih osmih letih vložila 45 milijonov evrov.

Nad “odlično zgodbo” nove proizvodne linije je bil navdušen tudi predsednik vlade Miro Cerar. Ta, po njegovih besedah, pomeni “novo razvojno investicijo, nove zaposlitve, nov pogled naprej, predvsem pa umestitev Hidrie in s tem tudi Slovenije v še močnejši meri na svetovni avtomobilski trg in v moderne industrijske tehnologije”.

Edison kot drugi Silicon Valley na področju zelene mobilnosti

Hidria sicer na koprski lokaciji načrtuje vzpostavitev platforme za zeleno mobilnost Edison, na isti lokaciji pa bo umeščen tudi Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja InnoRenew.

Z umestitvijo obeh centrov na eni lokaciji bodo še lažje pritegnili razvojne oddelke avtomobilskih proizvajalcev, je prepričan Seljak, pri čemer se v Hidrii z Edisonom nameravajo meriti s Silicon Valley na področju zelene mobilnosti.

Pomen omenjene platforme je izpostavil tudi predsednik vlade. S tem se bo po Cerarjevem na Primorskem “vzpostavila nova, visoko znanstveno-tehnološka platforma” z udeležbo najrazličnejših deležnikov.

Pri projektu sodeluje tudi koprska občina. Župan Boris Popovič je poudaril, da pomen projekta presega zgolj njihovo občino ali Slovenijo. “Vsi, ki se ukvarjajo z avtomobilsko industrijo, so danes že ‘dead men walking’ (obsojenci na smrt),” je dejal župan ter izpostavil, da imajo tisti, ki to razumejo pravočasno, med katerimi je bila prav Hidria, svetlo prihodnost.

“Projekta Edison in InnoRenew sta zelo pomembna za vse nas in upam, da bosta združena prav v Kopru” je še poudaril župan Boris Popovič in nadaljeval, da je prav “Edison tisto, kar nas čaka – zelena mobilnost. Zelo vesel sem, da Iztok Seljak to razume, saj je Hidria ključen motor tega projekta, s katerim bo Koper postal eno prvih inovativnih mest.”za proizvodnjo ključnih delov volanskih sistemov.