DomovNaši krajiTudi v Kopru kampanja “Parkiraj izgovore drugam!”

Tudi v Kopru kampanja “Parkiraj izgovore drugam!”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski občinski redarji so se ob mednarodnem dnevu invalidov pridružili kampanji »Parkiraj izgovore drugam!«, v okviru katere bodo med 4. in 18. decembrom izvajali poostren nadzor nad nepravilnim parkiranjem na mestih, namenjenih invalidom.

V Sloveniji več kot 60 odstotkov voznikov svoj avtomobil neupravičeno parkira na mestih, namenjenih invalidom. To so izsledki študije, ki jo je opravila Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, ki je med drugim prišla do še bolj zaskrbljujočih podatkov, in sicer, da je na številnih opazovanih lokacijah ta delež presegel 70 odstotkov, na nekaterih celo 90 odstotkov. Ob tem velja omeniti še to, da je bilo kar 29 odstotkov voznikov takih, ki so svoj avtomobil na mestu za invalide parkirali tudi takrat, ko so bila v okolici na voljo druga parkirna mesta.

Tudi redarji Mestne občine Koper so pristopili k projektu “Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide”. Foto: arhiv ekoper.si

Podatki so zgovorni in kažejo na to, da sta nespoštovanje cestnoprometnih predpisov in pomanjkanje temeljne solidarnosti do skupine voznikov, ki je zaradi svojega položaja depriviligirana, pereč problem, potreben takojšnjega ukrepanja.

V luči iskanja rešitve so Agencija RS za varnost prometa, Fakulteta za varnostne vede in Mestna občina Ljubljana zasnovale projekt »Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide,« ki so ga podprle tudi organizacije Univerztitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Sonček – Zvez društev za cerebralno paralizo Slovenije in Zveza za šport invalidov – Paraolimpijski komite,  k sodelovanju pa so povabili tudi vse slovenske mestne občine, med njimi tudi koprsko.