DomovNaši krajiTudi v Kopru na avtobus s kolesom

Tudi v Kopru na avtobus s kolesom

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Projekt Interbike II. je objel tudi slovensko Istro, kjer se bodo prav kmalu kolesarji lahko zapeljali tudi z avtobusom, in sicer na relaciji med Koprom in Hrvatini. Poleg tega bodo na Mestni občini Koper, v okviru projekta, podaljšali kolesarsko stezo, pločnik ter uredili javno razsvetljavo na slemenski cesti od Hrvatinov proti Kolombanu.

Projekt Interbike II. je nadaljevanje projekta Interbike, v okviru katerega je že bila vzpostavljena kolesarska povezava Adriabike, ki zajema kar nekaj slovenskih krajev (Kranjska gora, Soška dolina, Kras, slovenska Istra …).

Tokratni projekt, sofinanciran iz Programa sodelovanja INTERREG V-A Italija-Slovenija 2014-2020, daje poudarek na dodatni ponudbi, ki zajema tudi multimodalni prevoz kolesarjev z avtobusi in ladjo (pot z ladjo bo speljana po Beneški laguni). Tako bosta koprska občina in Občina Tržič že v prihodnjem letu poskusno uvedli čezmejno avtobusno povezavo za kolesarje, ki bo potekala med Koprom, Tržičem, letališčem Ronke in Krminom. Z uvedbo te povezave se bosta med sabo povezali mednarodni kolesarski poti Adriabike in Alpe Adria, ki poteka med Salzburgom in Gradežem.

Foto: arhiv ekoper.si

Naj spomnimo, da je Mestna občina Koper v okviru projekta Interbike zgradila odsek kolesarske steze od Dekanov proti Mišim ter ga povezala s Potjo zdravja in prijateljstva – Porečanko. Po besedah Ivane Štrkalj, se na občini trudijo, da bi bila prav Porečanka čimbolj vključena v vsakdanje življenje občanov. Spodbujanje trajnostne mobilnosti je po njenih besedah namreč zelo pomembno, saj bomo le tako lahko pripomogli h kvalitetnejšemu življenju v naši občini.

Koprska občina bo v okviru projekta že prihodnje poletje poskusno uvedla tudi avtobusno linijo za prevoz koles med Koprom in Škofijami, poleg tega pa bodo podaljšali ter uredili kolesarsko stezo, pločnik in javno razsvetljavo na slemenski cesti med Hrvatini in Kolombanom.

“Kolesarji uporabljajo pot od Hrvatinov do Škofij in naprej do Kopra. Pot nazaj pa je za nekatere prenaporna, saj se kolesarji spopadejo z vzponom, ki ni enostaven. Zato smo jim na Mestni občini Koper to v prihodnje želeli olajšati prav z avtobusno povezavo,” je povedala Ivana Štrkalj iz Mestne občine Koper.

Ne smemo pa pozabiti, da kolesarska povezava Adriabike povezuje dve državi, kar je zelo pomembno tudi z vidika turizma in turistične ponudbe, ki je prav na ta račun bogatejša.