DomovNaši krajiHrvatinčani enotni in povezani

Hrvatinčani enotni in povezani

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Čeprav so Hrvatini danes sodoben kraj z vso potrebno infrastrukturo, je še videti stare in pristne domačije. Mnoge med njimi so prenovljene v sodobne domove, nekaj hiš pa se še bojuje z zobom časa.

Krajevna skupnost Hrvatini je posejana s slikovitimi kamnitimi hišami in zidovi. Krajani so na dediščino svojega kraja zelo ponosni. Trudijo se, da bi jo ohranili za prihodnje rodove.

Hrvatini: Kamnita dediščina Miljskih hribov

Podoba Hrvatinov postaja vedno bolj privlačna

Z Miljskega hriba, kjer se KS Hrvatini nahaja, se na vsakem koraku odpirajo dih jemajoči razgledi. Vsakega obiskovalca vasic in zaselkov očara tudi čudovit pogled na oljčnike in vinograde. Prebivalci so enotni, povezani in aktivni v številnih društvih. Med drugim v krajevni skupnosti deluje tudi italijanska skupnost, podružnica italijanskega vrtca Delfino Blu in podružnična italijanska osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio, ki jih prav tako kot ostala društva podpira tudi Mestna občina Koper.

Novi šolski in vrtčevski prostori za italijansko narodno skupnost

Krajevna skupnost je v zadnjih letih veliko pridobila. S pomočjo Mestne občine Koper Hrvatinčani skrbijo, da postaja njihov kraj vedno bolj privlačen za turiste. K temu pripomore tudi redno vzdrževanje krajevnih poti in prizadevanje za oživitev vaških središč.

Urejenost cest in objektov za boljše življenje

V letih od 2002 do 2016 se je v Hrvatinih s pomočjo Mestne občine Koper marsikaj spremenilo na bolje: šolarji so se razveselili preplastitve igrišča pod šolo in ureditve tribun, prenovljena so bila tudi igrišča v Božičih, kjer se kalijo mladi teniški upi, v pineti pa se lahko najmlajši družijo na igralih v malem parku.

Osnovna šola v Hrvatinih. Foto: ekoper.si
Osnovna šola v Hrvatinih, kjer so obnovili telovadnico. Foto: ekoper.si

Da se veliko pozornosti posveča najmlajšim in mladim, dokazujejo uspešno izvedeni posegi na osnovni šoli; obnovljena telovadnica, energetska sanacija, nova streha in sanitarije. Za varno pot otrok v šolo so poskrbeli s sanacijo in betoniranjem šolske poti pod šolo do Brigetov.

Veliko se vlaga tudi v prometno infrastrukturo. Rekonstruirana je bila cesta v Hrvatine, cesta v Cerej in cesta za Bužarje, razširjena je bila cesta na Brido in prenovljena ulica za kulturnim domom v Božičih.

hrvatini-krozisce
Urejena cesta, ki vodi v Hrvatine. Foto: ekoper.si

Krajani so še posebej zadovoljni z obnovo kapele in mrliške vežice v Lovranu, saj predstavljata nepogrešljivi del kulturne dediščine. Razširili so tudi pokopališče sv. Bride v Hrvatinih in asfaltirali obredno pot.

Poleg vsega naštetega sta prenovo doživela še kulturni dom v Božičih in prostori krajevne skupnosti. Pred kratkim je bila obnovljena tudi slemenska cesta, ki je zdaj pravi ponos krajanov. *