DomovNaši krajiIndustrijska naselja ne spijo

Industrijska naselja ne spijo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Krajevno skupnost Olmo – Prisoje spada del naselja Koper ter zaselki Šalara, Paderna, Olmo in Prisoje. Naselja so nastala za potrebe razvijajoče se industrije v Kopru, predvsem na račun delavcev takratne tovarne Tomos. 

Stara Šalara je razložen zaselek, nekoč s strnjenim jedrom, danes pa že obdan s številnimi novogradnjami. Po tej rodovitni dolini teče manjši potok, ki se izliva v  Pjažentin, ta pa v Badaševico. Tako v novo kot v staro Šalaro je nekoč segalo morje. Nadmorska višina teh krajev je zato blizu ničle.

salara
Nova stanovanja v Šalari. Foto: Agencia

Poleg tega, da je tu prevladovala industrija, so ljudje na rodovitni zemlji obdelovali vinograde, oljčnike in številna polja. Leta 1957 so prebivalci Stare Šalare postavili vaški vodnjak. Razdelili so ga na pralnico in napajalnik za živino. Še pred nekaj leti so vaščani uporabljali vodo iz vodnjaka, ki je pritekala z bližnjih pobočij. Danes je do vseh hiš napeljan vodovod.

Paderna ostaja skrita za oči popotnikov

Kjer se hitra tripasovna cesta, ki pelje iz Kopra v notranjost Istre, prične v širokih serpentinah vzpenjati proti Šmarjam, pelje tudi pot iz Šalare v Paderno. Skozi vasico je nekoč že vodila stara podeželska cesta, z izgradnjo sodobne hitre ceste pa glavni prometni tok obide Paderno, ki je tako ostala skrita očem popotnikov. Kot zanimivost naj omenimo, da je prav pri Paderni pred drugo svetovno vojno potekala tudi jezikovna meja med italijanščino in slovenščino. Danes se ljudje v Paderni lahko pohvalijo z novo preplastitvijo ceste in novim parkiriščem. Do novih pridobitev jim je pomagala tudi Mestna občina Koper.

Paderna: “Mestna občina Koper nam je priskočila na pomoč ob pravem času”

Industrijsko naselje

V Prisojah imajo vrtec, dom za ostarele, gostilno, trgovine, lekarno in ambulanto. Krajani so prav v letošnjem letu s pomočjo Mestne občine Koper pridobili tudi igrišči za otroke. Da so z novo pridobitvijo zelo zadovoljni, priča tudi video prispevek Prisoje skozi čas, ki ga je pripravil David Lonić. Video govori o času, ko v kraju še ni bilo urejenih igrišč, in o tem, kako so danes zadovoljni s tem, da se njihovi otroci končno lahko varno igrajo.

Poleg novih igrišč je načrtujejo tudi ureditev intervencijske poti, ki bo potekala enosmerno in bo omogočala lažji dostop gasilcem, reševalcem in Marjetici Koper ter dodatna parkirna mesta. Pred časom so dobili tudi novo večjo trgovino z živili, kar je zahtevalo tudi postavitev krožišča in cestne ovire. Predsednik krajevne skupnosti Franc Mahne je že pred časom pohvalil sodelovanje z občino in poudaril, da ne smemo pozabiti niti na upokojence, ki tudi potrebujejo svoj prostor, zato bodo zanje uredili pešpoti in postavili klopi.

“Poleg intervencijske poti, parkirišč, ekoloških otokov in preplastitve Ceste na Markovec se bodo v kratkem uredile tudi zelenice in nastal bo rekreacijski center za starejše občane, kjer se bodo lahko sprostili ali pa le pretegnili svoje mišice in uživali ob pogledu na razigrane vnuke,” je za portal ekoper.si povedal Franc Mahne. *

V krajevni skupnosti Olmo-Prisoje so dela že v polnem teku, krajani pa zadovoljni