DomovNaši krajiINTERVJU DENIS GLAVINA: “Vesel sem, da so mi ob kandidaturi podporo izkazali tako sodelavci kot tudi župan”

INTERVJU DENIS GLAVINA: “Vesel sem, da so mi ob kandidaturi podporo izkazali tako sodelavci kot tudi župan”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

S 1. junijem bo Gasilska brigada Koper dobila novo vodstvo. Vodenje prevzema dosedanji pomočnik direktorja 47-letni Denis Glavina, ki že 26 let opravlja poslanstvo gasilca. 

Glavina dela v gasilski brigadi vse od leta 1991. V tem času je prehodil dolgo pot od gasilca do vodje izmene, poveljnika in končno do direktorja – poveljnika. Med drugim je tri leta delal tudi v računovodstvu. O poslanstvu gasilca, karieri ter načrtih in ciljih ob prevzemu vodenja brigade smo se z Glavino pogovarjali na sedežu koprske gasilske brigade.

Denis Glavina. Foto: Vojko Rotar

Poklic gasilca opravljate že 26 let. Zanima nas, zakaj ste se sploh odločili za ta poklic in kaj vam pomeni poslanstvo, ki ga imate gasilci.

Da sem odločil za pot gasilca, je bilo popolno naključje. Bil sem še mlad in si želel izzivov, tu pa so potrebovali kader. Takrat nisem niti pomislil na to, da bi bil vse življenje gasilec, a danes sem tu z dušo in srcem. Našel sem se v tem, lepo je delati tukaj. Družba je bila vedno odlična, tukaj smo vsi ena velika družina. Zelo sem vesel, da tudi javnost na nas gasilce gleda pozitivno, kar je bilo leta 1991, ko sem stopil v službo gasilca, popolnoma drugače. Gasilci imajo danes poseben pomen in to mi daje zagon za delo in ustvarjanje.

Denisa Glavino, novega direktorja koprske gasilske brigade, smo ujeli med delom. Foto: Vojko Rotar

Glede na vaše dolgoletne izkušnje – kar 8 let ste bili namestnik direktorja in poveljnik gasilske brigade – nas zanima, kateri so vaši glavni cilji in usmeritve v vašem mandatu.

Poleg dobro organizirane, opremljene in usposobljene poklicne gasilske enote, ki predstavlja prvo udarno silo za ukrepanje ob vseh vrstah nesreč, je prostovoljno gasilstvo nujen in nenadomestljiv element učinkovite gasilske javne službe, ki pa ga je ob večjih nesrečah možno nadgraditi z industrijskim gasilstvom. Pri oblikovanju programa dela in razvoja zavoda je potrebno misliti tudi na veliko ogroženost našega območja s požari in nesrečami vseh vrst, posebno pa nesreč z nevarnimi snovmi. Tesno povezana z operativno dejavnostjo je tudi preventiva, ki kot taka izvaja različne aktivnosti in usposabljanja. Zagotovo pa bodo naši glavni cilji zagotavljanje najvišjih standardov varstva pri delu za zaposlene, učinkovito ukrepanje enote ob požarih, nesrečah in drugih izrednih dogodkih, zagotavljanje vrhunske pripravljenosti operative, prizadevali si bomo za učinkovito ukrepanje v primeru železniških nesreč z udeležbo nevarnih snovi, dvig strokovne usposobljenosti in kondicijske pripravljenosti gasilcev, materialno in organizacijsko nadgradnjo enote za reševanje ob poplavah in nesrečah na vodah. To so le nekatere točke, ki sem jih navedel tudi v planu, priloženemu moji prijavi na delovno mesto direktorja koprske brigade.

Se Gasilski brigadi Koper obetajo kakšne konkretnejše spremembe?

Posebne revolucije ne bom delal, saj sem bil že kot namestnik soavtor programa in ciljev, ki jih naša brigada ima. Z Vilijem Bržanom sva to peljala skupaj in dobro sodelovala, nekih velikih sprememb zato res ne bo.

“Vesel sem, da so mi tako sodelavci kot tudi župan Mestne občine Koper izkazali veliko podporo,” pravi Denis Glavina (na sredini). Foto: Vojo Rotar

Katerim stvarem boste namenili največ pozornosti?

Zagotovo bom kar nekaj svoje pozornosti usmeril v razvoj informatike, saj je tudi naše delo vedno boj odvisno od tega. Ena od stvari, na katero bo potrebno biti pozoren, so zagotovo bioagensi (antraks ipd.). Bio terorizem so do sedaj nekateri jemali kot hec, vendar z vsakim dnem ta možnost postaja bolj realna. Predvsem na tem področju moramo še veliko delati in se usposabljati.

Kakšni so odnosi z lokalno skupnostjo in prostovoljnimi društvi?

Odnosi z lokalno skupnostjo so odlični in jih bomo še naprej vzdrževali. Poleg tega da dobro sodelujemo z domačimi prostovoljnimi društvi, sodelujemo tudi s Hrvaško in Italijo. Skupaj imamo srečanja in nekatere vaje, poleg tega pa tudi skupaj kandidiramo na nekaterih evropskih projektih, trenutno na projektu gašenja ladij iz zraka.

Kaj za vas pomeni naziv direktorja, ki ga boste prevzeli z junijem?

Veliko zaupanje vseh tistih, ki so mi predlagali, naj se prijavim. To je zame velik izziv. Tu sem kot mlad fant začel res na začetku in dal čez vse, kar sem lahko, nekaj časa sem bil celo računovodja naše brigade in vesel sem, da so mi tako sodelavci kot tudi župan izkazali res veliko podporo. V roke sem prejel odlično delujočo gasilsko brigado in potrudil se bom, da bom tako tudi v prihodnosti. *