DomovNaši krajiIRONMAN 70.3 prihaja v Slovenijo

IRONMAN 70.3 prihaja v Slovenijo

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Igra, izziv ali tekmovanje za najbolj ambiciozne in pogumne športnike, ki se ne bojijo preizkusiti meja svojih zmogljivosti, končno prihaja tudi v Slovenijo. Konec septembra 2018 bodo mesta v slovenski Istri preplavili IRONMAN navdušenci.

23. septembra 2018 se bodo triatlonci zbrali v slovenski Istri, kjer se bodo soočili z izzivom FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria. Tekmovalci tega polovičnega IRONMANa morajo najprej preplavati 1,9 km, takoj zatem prekolesariti 90 km in nazadnje preteči še polovični maraton – 21,1 km. Brez prekinitev.

Začetek tekmovanja IRONMAN sega v leto 1978, ko se je med mornariškim oficirjem Johnom Collinsom in njegovimi prijatelji športniki razvila vroča debata o tem, kateri športniki imajo največ kondicije: plavalci, kolesarji ali tekači. Collins je pozneje skupaj z ženo organiziral prvo tekmovanje IRONMAN, v katerem sta združila tri najtežja vztrajnostna tekmovanja na otoku. Leta 1980 je tekmovanje prvič prenašala televizijska mreža ABC in s tem dogodku prinesla svetovno prepoznavnost. Danes na tisoče triatloncev iz vsega sveta preizkuša svoje meje in dokazuje prijateljem, družini ali le sebi, da še kako drži rek “Vse je mogoče.”

Na prvi uradni novinarski konferenci projekta, ki je potekala danes v dvorani Pretorske palače v Kopru, so organizatorji predstavili tudi progo za vse tri discipline. Milan Eržen, direktor I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria je povedal, da se bo plavalni del tekmovanja odvijal v Kopru, z začetkom in koncem na Ukmarjevem trgu.

Sledil bo kolesarski del, pri katerem bodo tekmovalci po štartu na Ukmarjevem trgu zapeljali skozi koprsko staro mestno jedro, mimo Luke Koper do Ankarana. Proga jih bo nato vodila na italijansko stran in nekaj časa bodo triatlonci kolesarili vzdolž italijanske obale.

Ob vrnitvi nazaj v Slovenijo se bodo povzpeli do Ospa, čemur bosta sledila še dva vzpona v zaledju Istre – na Sv. Anton in Šmarje. Proga se bo končala s spustom do Izole in Kopra. V zadnjem delu preizkusa, teku, pa se bodo tekmovalci podali po obalni cesti iz Kopra do Izole in nazaj, ter nato ta 10,5 kilometrski krog še enkrat ponovili. Končni cilj slovenske edicije tega svetovno znanega tekmovanja bo na koprski promenadi.

Končni cilj slovenske edicije tega svetovno znanega tekmovanja bo na koprski promenadi. Foto: FPA

Na novinarski konferenci so bili prisotni tudi predstavniki vseh štirih občin, na območju katerih poteka trasa IRONMAN-a – podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, podžupan Občine Piran Bruno Fonda, župan Občine Izola mag. Igor Kolenc in podžupanja Občine Ankaran Barbara Švagelj. Podžupan Bolčič je dejal, da je prihod Ironman-a v slovensko Istro še en dokaz, da šport združuje ljudi. »Vesel sem, da smo vsi skupaj prepoznali priložnost za organizacijo dogodka takšnih razsežnosti«, je še dodal.

Vsi navedeni in direktor I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria Milan Eržen so po uradnem delu konference podpisali tudi pismo o nameri o sodelovanju v letu 2018.

Podpis pisma o nameri o sodelovanju v letu 2018. Foto: FPA

Poleg organizatorja in predstavnikov občin se je novinarske konference udeležil tudi regionalni direktor IRONMANA za Južno Evropo in Srednji Vzhod Nico Aeschimann, ki je pozdravil dejstvo, da se Slovenija pridružuje mnogim državam, v katerih že poteka tekmovanje IRONMAN.

K realizaciji projekta je močno pripomogla Slovenska turistična organizacija in tako bo ta dogodek v svet ponesel tudi znamko I FEEL SLOVENIJA ter preko tega pripomogel k še večji prepoznavnosti Slovenije.

Dogodek bo v svet ponesel tudi znamko I FEEL SLOVENIJA . Foto: FPA

Na novinarski konferenci je direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak povedala: »Veseli me, da Slovenska turistična organizacija partnersko sodeluje pri prvi izvedbi prestižnega dogodka I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, ki  bo v prihodnje tudi del tripartitnega tekmovanja v Sloveniji, Dubaju in Bahrainu. Skupaj s štirimi obmorskimi destinacijami, Koprom, Izolo, Ankaranom in Piranom, bomo predstavili Slovenijo kot zeleno, aktivno in zdravo destinacijo za petzvezdična doživetja udeležencem triatlona in vsem, ki bodo dogodek spremljali. Mednarodna razsežnost daje dogodku dodatno težo s pozicioniranjem Slovenije na naših ciljnih trgih v segmentu zahtevnejših ciljnih skupin, še posebej pa v zalivskih državah. Hkrati bodo ob robu tega športnega dogodka v treh državah tekmovanja potekali tudi poslovni dogodki.«

Zbrane je nagovoril tudi predsednik organizacijskega odbora I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, Dušan Olaj, ki je prav tako izrazil navdušenje nad prihodom IRONMANA v Slovenijo.

Pred podpisom pisma o nameri med vsemi štirimi občinami in direktorjem tekmovanja Milanom Erženom so vsi predstavniki občin spregovorili o pomembnosti tega tekmovanja na območju slovenske Istre. Vsi so izrazili navdušenje nad dogodkom in pripravljenost na sodelovanje ter izrazili prepričanje v uspešnost dogodka.

Leto 2018 bo torej leto izzivov. Si upate sprejeti enega največjih in postati slovenski “Ironman”?