DomovNaši krajiISTRSKI MARATON: Še štiri dni do največje športne prireditve v Istri

ISTRSKI MARATON: Še štiri dni do največje športne prireditve v Istri

Naši krajiŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Konec tedna bo v Istri tekaško obarvan. Na četrtem Istrskem maratonu, ki bo imel letos start in cilj v Kopru, namreč pričakujejo več kot 4600 tekačev iz 26 držav, med njimi tudi dvakratnega zmagovalca maratona v New Yorku Orlanda Pizzolata. Pestro pa bo že v soboto, saj se bo tekov za najmlajše udeležilo kar 500 otrok.

Sobotni dan bo namenjen tekom za najmlajše. Nanje se je letos prijavilo kar 500 otrok. Zanje bodo pripravili tudi vzporedni zabavni program, odraslim tekačem pa bo ta dan na voljo testeninka, je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica društva Istrski maraton Marijana Sikošek. Dodala je, da bodo v nedeljo “Istro preplavili rekreativni tekači.

Foto: Vojko Rotar

Maratona se bosta udeležili tudi dve tekaški legendi iz Italije

Na maratonski razdalji je prijavljenih 500 tekačev, na polmaratonski razdalji 2300, na rekreativni tek pa se je prijavilo nekaj več kot 1800 tekačev. Med njimi bo tudi več sto tekačev iz tujine, ki bodo prišli iz 25 držav. Za red in varnost udeležencev bo skrbelo kar 700 prostovoljcev.

Udeleženci bodo imeli priložnost teči ob boku dveh tekaških legend iz sosednje Italije. Udeležbo sta namreč potrdila olimpijski prvak na 10.000 metrov Alberto Cova in dvakratni zmagovalec maratona v New Yorku Orlando Pizzolato.

4. Istrski maraton: Zapore cest in spremembe avtobusnih prevozov

Letošnji maraton je poseben tudi zato, ker so obalne občine uspele dokončno zapreti za promet obalno cesto med Koprom in Izolo. Kot je spomnila Sikoškova, so bili ravno maratonci tisti, ki so v takšnem obsegu prvič zaprli obalno cesto.

Foto: Vojko Rotar
“Vesel sem, da se je Istrski maraton že od svojega  začetka prijel in se ga vsako leto nadgrajuje, za kar se moramo zahvaliti organizatorjem in sponzorjem. Projekt ni bil dobro sprejet samo s strani domačinov, ampak tudi širše. To je lepa promocija slovenske Istre in vesel sem, da so k temu projektu pristopile vse občine,” je na današnji tiskovni konferenci povedal koprski podžupan Peter Bolčič.

Vpetost obalnih občin: Zgledno sodelovanje

Prisotni predstavniki občin so izpostavili zgledno sodelovanje ob dogodku, ki povezuje vse obalne občine, od letos tudi ankaransko, kjer bo start rekreativnega teka.

Foto: Vojko Rotar

Zaradi obsega dogodka je Sikoškova svetovala, naj se udeleženci rekreativnega teka poslužujejo brezplačnih avtobusov, ki bodo vozili na relaciji Koper–Ankaran, ter javnih parkirišč, ki so ob koncih tedna večinoma brezplačna.

V času prireditve bodo veljale določene zapore cest. Organizatorji so se sicer potrudili, da bi bilo teh čim manj in da ne bi trajale predolgo. Za podrobnejše informacije pa organizatorji svetujejo obisk uradne spletne strani maratona, do katere lahko dostopate tudi TUKAJ.