DomovNaši krajiIZ KONVENCIJE: Dobre prakse za uspešen vrtec

IZ KONVENCIJE: Dobre prakse za uspešen vrtec

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je v palači Gravisi, na sedežu Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, potekala konvencija Dobre prakse za uspešen vrtec. Udeležil se jo je tudi podžupan Mestne občine Koper, Alberto Scheriani.

Na konvenciji je beseda tekla o praksah, ki jih izvajajo med drugim tudi v italijanskem vrtcu Delfino blu, ki je bil glavni organizator konvencije.

Govorniki so poudarili predvsem to, da se morajo otroci v vrtcu počutiti dobro, da morejo vzgojitelji znati poskrbeti za interese otrok ne glede na jezik in kulturo iz katere otroci prihajajo. Poleg tega so poudarili, da vrtci po Sloveniji ponujajo zelo raznolike dejavnosti in uravnoteženo ponudbo z različnih področij.

“Vesel sem, da sem danes lahko del te konvencije, Mestna občina Koper se venomer trudi za razvoj vrtcev v občini in ponosen sem, da je med vrtci, ki predstavljajo dobre prakse tudi italijanski vrtec Delfino Blu. Treba je stremeti k razvoju in našim otrokom nuditi najboljše,” je v svojem govoru poudaril koprski podžupan Alberto Scheriani.

Poznavanje otrokovega razvoja pomemben del oblikovanja koncepta predšolske vzgoje

Predstojnica koprske enote Zavoda RS za šolstvo Alica Prinčič Röhler je poudarila, da so primeri dobrih praks eden izmed najbolj učinkovitih učenj in dodala: “Šolstvo zadnja leta daje poudarek elementom formativnega spremljanja, ki nudi možnost, da vzgojitelji pri svojem delu izhajajo iz otrokovega predznanja.”

Če se opremo na nacionalni dokument Kurikulum za vrtce, poznavanje otrokovega razvoja predstavlja pomemben okvir za oblikovanje koncepta predšolske vzgoje v vrtcu, saj so strokovnjakom, ki se ukvarjajo s pripravo programa za predšolske otroke pomembni odgovori na vprašanja kot so, ali vidimo otroka kot aktivnega in kompetentnega v rasti, razvoju in učenju in na kaj opreti poznavanje otrokovega razvoja.

Tako je bila včeraj ena od glavnih tematik kako pomagati otroku pri njegovem razvoju skozi igro in zabavo ter ga pri tem tudi čim več naučiti – od otrokovega razvoja, motoričnih sposobnosti, do govora in “kritičnega” razmišljanja. Poleg tega so obiskovalci konvencije spoznali tudi evropske projekte, v katere se slovenski vrtci redno vključujejo in tako otrokom poskušajo nuditi najboljše.