Če še nimate ideje za sladico, ki se bo prilegla ob dobrem domačem nedeljskem kosilu, preizkusite recept okusnih slivovih cmokov, kot jih pripravlja gospa Nadja iz Šalare.
Sestavine:
- 250 g puste nepasirane skute,
- 140 g ostre moke,
- 2 ščepca soli,
- 40 g masla,
- 2 rumenjaka,
- sveže izkoščičene slive.
Sestavine za zabelo:
- 100 g kokosovega masla,
- 60 g drobtin.
Priprava:
Skuto najprej pretlačimo, dodamo moko in sol ter vse skupaj dobro premešamo. V kozici stopimo maslo in ga dodamo že pripravljeni masi. Dodamo še oba rumenjaka. Testo pregnetemo in napravimo kepo, ki jo za 30 minut postavimo v hladilnik. Medtem ko testo počiva v hladilniku, izkoščičimo slive.
Testo oblikujemo v velik svaljek, natržemo koščke in jih oblikujemo v kroglico, ki jo sploščimo, v sredino položimo slivo in jo obdamo s preostankom testa. Tako pripravljene cmoke kuhamo 10 minut v predhodno soljeni vreli vodi. Kuhane prelijemo z zabelo, ki jo naredimo tako, da v ponvi na kokosovem maslu rahlo prepražimo krušne drobtine. Po želji jih potresemo še s sladkorjem.
Pa dober tek! *