DomovNaši krajiIZ ODDAJE PRIMORSKA KRONIKA: “Ključen je interes domačinov.”

IZ ODDAJE PRIMORSKA KRONIKA: “Ključen je interes domačinov.”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper vsako leto obišče več izletnikov in popotnikov. Ti si zadnja leta želijo tudi nekoliko drugačne izkušnje, ki jim jo ponuja prav koprsko zaledje, česar se dobro zavedajo tudi na Mestni občini Koper. O tem je bilo govora tudi v petkovi (28. 7.) oddaji Primorska kronika, v kateri je gostovala vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič. Kot je izpostavila, je pri uspehu na turističnem področju ključen prav interes domačinov in turističnih društev, ki za obiskovalce izoblikujejo zanimivo ponudbo.

“Turiste, ki pridejo k nam pritegne skupek vsega – bogata zgodovina, kulturna deščina, različne naravne znamenitosti, zanimivi dogodki, zgodbe, ki jih ustvarjajo krajani,” je pojasnila Kozlovičeva in ob tem izpostavila, da se v MOK lahko pohvalimo z bogato mrežo kolesarskih in pohodniških poti ter plezalnih sten.”  Poudarila je tudi velik pomen gastromskih zakladov Istre in zanimivih doživetji, ki si jih turisti lahko privoščijo. Med dobre primere takih doživetij spadajo tudi hiša Vrešje v Krkavčah, Istrske hiške v Trušakh ipd. “Turistom prikažemo čar tradicije in zgodovine, ki obiskovalca ne pusti ravnodušnega,” je še dodala in kot primer dobre prakse oživljanje zaledja med drugim izpostavila tudi Hrastovlje.

Vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič v družbi voditeljice Irene Cunja. Foto: ekoper.si

“Ključen je prav interes domačinov in turističnih ponudnikov, ki delujejo na nekem območju. Veseli smo, da se MOK lahko pohvali s trendom oživitve večjih območij v zaledju. Krajani Krkavč se zelo trudijo, omenit pa morem seveda še Šmarje, Gračišče, Dekane in mnoge druge vasi, kjer prav krajani in mnoga gasilska, športna, kulturna in turistična društva veliko prispevajo k temu, da naše zaledje postaja privlačno,” je v intervjuju z Ireno Cunja povedala Tamara Kozlovič.

Sicer pa je prispevek, ki je bil predvajan poleg intervjuja, predstavil Krkavče, ki so minuli vikend dihale v duhu tradicionalne šagre sv. Ane. Krkavče so ena lepših izletnih točk koprskega zaledja, kjer se nahaja znamenit starodavni krkavški kamen, ki upodablja Mitro rimskega boga sonca. Kamen je star več kot 2000 let, po nekaterih pričevanjih znanstvenikov celo 3000. Poleg šagre sv. Ane je v nedeljo potekal tudi Prevzem prvega defibrilatorja v  KS Šmarje, ki so ga gasilci PGD Šmarje, nabavili s pomočjo donatorjev. Kot je povedala vodja Turistične organizacije Koper, Tamara Kozlovič, se krajani Krkavč, kot tudi drugih zalednih vasi trudijo in poskrbijo, da je naše zaledje še bolj privlačno.

Več o pogovoru s Tamaro Kozlovič pa najdete TUKAJ!