DomovNaši krajiKAMPIRANJE NA ČRNO vas lahko stane 83 evrov

KAMPIRANJE NA ČRNO vas lahko stane 83 evrov

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Za kampiranje na mestih, ki za to niso določena, je predpisana globa v višini 83,45 evra. Letos so sicer na policiji zabeležili samo eno tovrstno kršitev, v istem obdobju lani pa štiri.

Prepoved kampiranja na mestih, ki za to niso dovoljena, in prekršek, ki se nanaša na nedovoljeno kampiranje, določa zakon o varstvu javnega reda in miru v svojem 18. členu, so za STA pojasnili na policiji.

Izognite se globi!

Pod pojmom kampiranje se pri tem razume taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja. Za omenjeni prekršek je predpisana globa v višini 83,45 evra.

Ni pa prekršek npr. parkiranje avtodoma na urejenem parkirnem prostoru, saj gre v tem primeru za začasno ustavitev med potovanjem in ne za kampiranje. Prav tako ni prekršek taborjenje na zasebni površini v skladu z medsebojnim dogovorom, kot če se npr. taborniki ali skavti dogovorijo s kmetom za taborjenje na njegovem travniku.
Koprsko parkirišče za avtodome. Foto: arhiv ekoper.si

Tudi v Kopru je turistom na voljo parkirišče za avtodome, ki lahko sprejme 38 avtodomov. V letu 2016 so na parkirišču vse od januarja do junija zabeležili več kot 2000 obiskovv poletnih mesecih pa še enkrat toliko. Po podatkih sodeč je največ gostov iz Nemčije (kar 40 odstotkov), sledijo Italijani  (30 odstotkov), Slovenci (30 odstotkov), nekaj pa je bilo tudi avtodomarjev z Nizozemske, s Poljske, Češke, Hrvaške in iz sosednje Avstrije.

Samoupravne lokalne skupnosti sicer lahko s svojimi predpisi določijo pogoje, območja in red kampiranja na svojem območju, pristojnost za nadzor nad spoštovanjem tega člena pa ima poleg policije tudi občinsko redarstvo, so še navedli na policiji.