DomovNaši krajiIZREDNA SEJA OS MOK: Svetniški “da” za malo ložo

IZREDNA SEJA OS MOK: Svetniški “da” za malo ložo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski občinski svetniki so na današnji izredni seji soglasno potrdili dopolnitev letnega načrta ravnanja s stvarnim in finančnim premoženjem občine za leto 2017, ki med drugim predvideva uveljavitev predkupne pravice za teraso male lože. Ob tem so svetniki potrdili tudi uveljavitev predkupne pravice za zazidljivo zemljišče v Olmu.

V dopolnjen načrt pridobivanja nepremičnega premoženja je koprska občina uvrstila 68 kvadratnih metrov veliko teraso, t.i. mala loža, za katero bo odštela 57.300 evrov, kot tudi 25.500 kvadratnih metrov velik sklop zemljišč v Olmu, namenjenih za gradnjo občinskih neprofitnih stanovanj. Za ta namen je predvidela 1.179.000 evrov.

V obeh primerih uveljavljanje predkupne pravice občine

Kot je danes pojasnila vodja urada za nepremičnine Melita Osvaldič, gre v obeh primerih za uveljavljanje predkupne pravice občine, pri čemer se mora ta izjasniti v 15-dnevnem roku, zaradi česar je tudi bil potreben sklic izredne seje.

“Ob najavi javne dražbe za prodajo navedene površine avgusta letos se lokalna skupnost ni želela opredeljevati do nakupa, saj se je večkrat zgodilo, da je ob sodelovanju lokalne skupnosti na javni dražbi prišlo do špekulacij in neupravičenega dvigovanja cen,” je danes pojasnila Melita Osvaldič.

Prostor male lože bo služil prvenstveno za izvajanje kulturnih in drugih družbenih dejavnosti. Občina pa od pobudnikov za ohranitev male lože pričakuje, da bodo pripravili ustrezen program aktivnosti, ki bodo v njej potekale skozi vse leto. Pri tem bo občina ob izkazanem javnem interesu omogočila brezplačno uporabo lokacije, je še napovedala vodja urada za nepremičnine.

Nova stanovanja za mlade družine

Pri drugem nepremičninskem sklopu bo občina uveljavila predkupno pravico za zemljišče ob Dolinski cesti v Olmu, ki ga bo pridobila iz stečaja družbe Merkur. Direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper Goran Malenič je danes navedel, da gre za smotrn nakup, saj je občina Merkurju leta 2004 omenjena zemljišča prodala po 72 evrov na kvadratni meter, zdaj pa jih kupuje po 46 evrov na kvadratni meter.

Na tej lokaciji bodo po njegovih besedah zrasla neprofitna stanovanja, namenjena v prvi vrsti mladim družinam.