DomovNaši krajiKateri vrt bo letos najlepši?

Kateri vrt bo letos najlepši?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V nedeljo bo končno znano, kateri vrt bo tisti, ki bo najbolj prepričal strokovno oko letošnje komisije in hkrati toliko navdušil udeležence letošnjega dogodka, da si bo zaslužil laskavi naziv najlepši vrt Kopra 2018. Lani je med sedmimi vrtovi slavil vrt Mirka Pirca na Kolaričevi ulici, pod nekdanjo porodnišnico. 

Bar Cameral in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem sta tudi letos združila moči in tako že tretje leto zapored objavila natečaj za najlepši vrt v mestu. Obiskovalci bodo tudi letos lahko občudovali urejenost šestih vrtov, za najlepšega med njimi pa glasovali v nedeljo, na sklepni prireditvi.

Tudi letos dogodek obljublja veliko druženja, kulinaričnih dobrot kot tudi glasbe, ki bo sledila obhodu in ocenjevanju vseh šestih sodelujočih skritih zelenih oaz sredi mestnega jedra Kopra. Udeleženci se bodo zbrali ob 16. uri v Baru Cameral in se nato v spremstvu strokovne komisije, ki jo sestavljajo vodja ljubljanskega botaničnega vrta Jože Bavcon, krajinski arhitekt Etbin Tavčar ter zmagovalca natečaja za najlepši vrt leta 2016 Jadran in Darinka Čalija, sprehajali po označenih vrtovih in jih občudovali.

Ob 18.30 se dogajanje seli na vrt samostana sv. Ane, ki bo tudi prizorišče koncerta odlične vokalistke Lane Petrovič in kitarista Kima Babiča, v okviru dogajanja pa bodo razglasili tudi tri najlepše mestne vrtove. Vsi trije zmagovalci bodo prejeli vrednostni bon za nakup v Vrtnariji Marjetice Koper, prvonagrajeni v vrednosti 300 evrov, drugo in tretje uvrščeni pa vsak po 100 evrov.

Pozabili niso niti na najmlajše, saj je Pedagoška fakulteta Koper tudi letos zanje pripravila poseben program. Šolarji tako lahko sodelujejo na delavnici Lov na zaklad po zelenih oazah Kopra, v okviru katere se bodo seznanili z mediteranskim rastlinstvom, izbrali najljubši vrt ter pripravili presenečenje za vse udeležence dogodka, poskrbljeno pa bo tudi za varstvo otrok. Prijave sprejemajo na elektronskem naslovu petra.furlan@pef.upr.si ali osebno v Baru Cameral, in sicer do petka, 14. septembra.

Nagrada za najlepši vrt je lani romala v roke 95 letnega Mirka Pirca, ki je svoj vrt skrbel 63 let, sedaj pa so mu pri urejanju velike zelene oaze sredi mesta priskočile v pomoč tri sosede, ki vrt negujejo in urejajo po njegovih napotnih in nasvetih. Že sam vrt je prava paša za oči, kaj šele 12 metrov globoka „štirna“ s pitno vodo, ki zagotavlja primerno namakanje vrta tudi v najhujši poletni suši.

Drugo nagrado je prejel vrt nekganjega gostinskega lokala Batirame na Vojkovem nabrežju, ki ga negujeta Miriam Olivieri in Edoardo Prodan, tretjo pa družina Orejaš s prav posebnim vrtom, ki se nahaja pod Župančičevo ulico in ponuja zavetišče številnim živalim, kot so ptice in želve, samo teh je več kot 20.