DomovNaši krajiŽupanu predstavili končni osnutek nove koprske stolpnice

Županu predstavili končni osnutek nove koprske stolpnice

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so koprskega župana in predstavnike Mestne občine Koper obiskali predstavniki svetovno priznanega arhitekturnega biroja Fuksas, ki so bili izbrani za projektiranje novega koprskega simbola – “Stolpnice miru”.

Na srečanju so projektanti biroja Fuksas županu in predstavnikom Mestne občine Koper prestavili končni osnutek projekta za gradbeno delo, ki je osnova za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Vertikalna mobilna povezava, ki bi lahko v prvi fazi dosegla višino do 80 metrov, v naslednji fazi pa bi jo nadgradili do višine 111 metrov, so namreč simbolno poimenovali tudi “Stolpnica miru” – “Peace tower”. Vanjo bi umestili dve oziroma tri moderna in nekoliko nevsakdanja panoramska dvigala, ki bi bila nagnjena pod določenim kotom in bi predstavljala ne samo odlično rešitev za premostitev višinske razlike med obalnim delom in Markovcem, temveč bi bila atraktivna tudi z vidika turistične ponudbe. V spodnjem delu vertikale bi svoj prostor našle tudi športno rekreacijske vsebine: spiralni zaprti adrenalinski tobogan in umetna plezalna stena, razmišljajo pa tudi o možnostih umestitve jeklenice za adrenalinski spust, t. i. zip line-a.

Capo Grande, kot sta ga zasnovala priznana arhitekta. Foto: arhiv

Spomnimo, da bo tovrstna rešitev, ki sta jo zasnovala svetovno priznani arhitekt Massimiliano Fuksas in Slovenec Sandi Pirš, bistveno pripomogla k večji mobilnosti tamkajšnjih prebivalcev, hkrati pa bo gibalno oviranim osebam ter staršem z vozički olajšala dostop do obale in mesta z Markovega hriba.

Spodaj si lahko ogledate kratek izsek z včerajšnjega srečanja.