DomovNaši krajiKD Pihalni orkester Marezige: Ko glasba združuje

KD Pihalni orkester Marezige: Ko glasba združuje

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Marezigah se kulturno delovanje prenaša iz roda v rod. Ta tradicija še zlasti velja za godbenike.

Stoletni orkester v kraju, kot so Marezige, ni majhna stvar in je vredna vsega spoštovanja tudi zaradi mladih, ki jim kljub sodobnim glasbenim tokovom največ pomeni njihova glasba. Pihalni orkester Marezige je svojemu kraju vtisnil neizbrisen pečat.

Široko področje delovanja Pihalnega orkestra Marezige

Orkester je od začetka 90. let, ko je dirigentsko taktirko prevzel Boris Babič, s svojim delovanjem prerasel okvire kraja, iz katerega izhaja. Z igranjem in družabnostjo navdušujejo tudi drugod po Sloveniji in v tujini. Godbeniki so gostovali že v številnih evropskih državah – v Franciji, Španiji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Orkester sledi trendom in zahtevam sodobne glasbe, obenem pa ohranja domačo tradicijo. Z nastopi na paradah in igranjem med korakanjem popestrijo marsikatero prireditev.

Pihalni orkester
Pihalni orkester Marezige. Foto: kud-marezige.si

V domačem kraju orkester nastopa ob vseh pomembnejših dogodkih v krajevni skupnosti, kot so: Praznik refoška v mesecu maju, komemoracija ob dnevu spomina na mrtve in martinovanje v novembru ter v sodelovanju z domačo župnijo tudi ob velikonočni vstajenjski procesiji.

Od leta 2010 ob koncu šolskega leta v juniju pripravijo Vaje pod zvezdami, na katerih predstavijo celoletni repertoar staršem, sorodnikom in ostalim podpornikom.

Pihalni orkester
Foto: kud-marezige.si

Pihalni orkester Marezige z dobrodelno noto

Tradicionalen je postal tudi božično-novoletni koncert, ki ga od leta 1994 vsako leto pripravijo konec decembra. Koncert vedno napolni dvorano domačega kulturnega doma do zadnjega kotička. Zadnja leta ima tudi dobrodelno noto, saj zbrane prostovoljne prispevke občinstva namenijo pomoči potrebnim društvom, nevladnim organizacijam in šolam.

Člani orkestra slovijo tudi kot odlični gostitelji, zato se na njihova vabila v Marezige vsi radi odzovejo. V sklopu Praznika refoška namreč vse od leta 1999 vsako leto v maju organizirajo Mednarodno srečanje pihalnih orkestrov. Udeležijo se ga godbeniki iz Slovenije in sosednjih držav (Hrvaške, Italije, Avstrije). Srečanje poteka pod geslom »Prijatelji ustvarjamo glasbo in glasba prijatelje«. Takšen je tudi naslov prve zgoščenke, ki jo je Pihalni orkester Marezige izdal novembra 2000 v samozaložbi.

Pihalni orkester Marezige
Foto: kud-marezige.si

Od 100-letnice k 110-letnici

Leta 2001 je Kulturno društvo Marezige praznovalo 100. obletnico ustanovitve. Ob tem so izdali monografijo »Stoletje dolga pot Neodvisnosti do neodvisnosti«, v kateri je zbrana zgodovina društva in podrobneje opisan razvoj godbeništva v Marezigah.

Leta 2006 je orkester praznoval 100. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so v mesecu maju priredili slavnostni koncert s številnimi gosti, organizirali 31. Istrska srečanja pihalnih orkestrov in v mesecu decembru izdali monografijo »U Marezgah godmo vre stu let«.

V pihalnem orkestru sodelujejo mladi in malo manj mladi godbeniki. Največ novih članov prihaja iz mareziškega oddelka Glasbene šole Koper.

Pihalni orkester
Foto: kud-marezige.si

Orkester se lahko pohvali s tem, da ima v svojih vrstah tudi člane, ki so bili nagrajeni s križem za zasluge CISM za 50-letno amatersko igranje v pihalni godbi. Brez njihove zavzetosti se godbeništvo v Marezigah ne bi ohranilo. Še vedno so točni in redni obiskovalci vaj, s svojimi izkušnjami pomagajo vzgajati mlade člane, dajejo jim dober zgled in jih spodbujajo k vztrajnosti.

V letu 2012 je Boris Babič praznoval 20. obletnico dirigiranja. Z njegovim prihodom v začetku devetdesetih let je orkester pričel delovati z novimi načrti, zastavil si je višje cilje, ki jih uresničuje že vrsto let.

Konec leta 2014 je dirigentsko palico in umetniško vodenje orkestra prevzel profesor klarineta Aleš Grosek, ki si (kot že njegov predhodnik) prizadeva za izboljšanje kakovosti orkestra.

Pihalni orkester Marezige
Foto: kud-marezige.si

Godbenike poleg prijateljskih vezi veže predvsem ljubezen do glasbe, ki je preživela vse slabe čase in se ne prepušča toku političnih dogajanj. V glasbi ni ideoloških ločevanj, kar je velika popotnica za življenje.

Prva želja članov orkestra je, da bi v svoje vrste privabljali vse več otrok in mladine. Želijo si tudi, da bi nenehno rasli in bili vedno boljši ter da bi kljub generacijskim razlikam med njimi vladali zdravi medsebojni odnosi. Samo na tak način se lahko stoletna tradicija godbeništva v Marezigah ohranja naprej.

Ob 110. obletnici Pihalni orkester Marezige pripravlja slavnostni koncert, ki bo 22. oktobra ob 18. uri v Kulturnem domu v Marezigah. *

Pihalni orkester Marezige praznuje 110 let