DomovNaši krajiKoper bo konec tedna gostil svetovni pokal v gimnastiki

Koper bo konec tedna gostil svetovni pokal v gimnastiki

Naši krajiŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Gimnastična zveza Slovenije že 15. leto zapored organizira tekmovanje za svetovni pokal v ženski in moški športni gimnastiki, ki v svetu nosi ime 15th Art World Challenge Cup in je eno od največjih gimnastičnih tekmovanj v svetu. Tekmovanje bo že tretje leto potekalo v obalnem mestu Koper, v Areni Bonifika, od 30. maja do 2. junija 2019.

Organizatorji so na današnji novinarski konferenci predstavili potek tekmovanja in ekipo, ki bo zastopala slovenske barve. Zbrane je v imenu župana MOK Aleša Bržana pozdravil podžupan Patrik Peroša, ki je poudaril, da prireditve, kot je svetovno prvenstvo v gimnastiki, nedvomno spodbujajo prepoznavnost mesta. Tekmovalkam in tekmovalcem je zaželel veliko uspehov na tekmi in čim manj poškodb. Novinarske konference se je udeležil tudi direktor Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper Duško Madžarovič, ki je vesel, da se bo Arena Bonifika te dni prelevila v gimnastično prizorišče. Prepričan je, da bodo organizatorji odlično opravili svoje delo, športnikom pa je zaželel uspešen konec tedna.

Slovenska ekipa bo sicer nastopila brez Saša Bertonclja, ki si je po evropskem prvenstvu zaradi zdravstvenih težav vzel daljši premor, enako je bil primoran storiti še Rok Klavora, ki ima težave s hrbtom. Na parterju bosta tako nastopila Luka Terbovšek in Jure Weingerl, na konju z ročaji Jure Pavlica in Luka Kišek, na krogih Luka Bojanc, na bradlji pa kapetan Alen Dimic.

Ženski del ekipe bo sestavljen iz trojice telovadk, ki nastopajo na večini tekem, preostale so mlajše. Selektor Andrej Mavrič največ pričakuje od Teje Belak in Tjaše Kysselef, ki sta minuli konec tedna na svetovnem pokalu v Osijeku na preskoku osvojili prvo in tretje mesto, ter Adele Šajn, najboljše Slovenke na gredi ter finalistke Osijeka na parterju. Sicer pa so na seznamu prijavljenih še Lucija Hribar, Brina Plevčak in Gaja Žabnikar.

Od tujih tekmovalcev so na seznamu prijavljenih lanski evropski prvak na konju z ročaji Rhys McClenaghan, Zsofia Kovacs, srebrna na EP 2017 v mnogoboju, Izraelca Aleksander Šatilov, večkratni dobitnik medalj na SP in EP, ter Andrej Medvedjev, aktualni evropski podprvak na preskoku.

V koprski dvorani Bonifika bodo v četrtek in petek kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa finali po orodjih.