DomovNaši krajiRoboSončki OŠ Koper odlični na odprtem evropskem prvenstvu FLL

RoboSončki OŠ Koper odlični na odprtem evropskem prvenstvu FLL

Naši krajiProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V turškem Izmirju je od 22. do 25. maja 2019 potekalo odprto evropsko prvenstvo v programu FIRST LEGO League Open International Turkey, na katerem se je pomerilo 85 ekip iz več kot 40 držav. Ekipa RoboSončki OŠ Koper se je domov vrnila z dvema izjemnima uspehoma!

Slovenske barve sta zastopali dve ekipi, RoboSončki OŠ Koper in The Next Generation iz ljubljanskega Inštituta 4.0. Ekipa RoboSončki OŠ Koper je osvojila drugo mesto v kategoriji projekt, v kateri so predstavili telovadbo za astronavte, in 4. mesto v kategoriji robotska igra.

FIRST LEGO League je tekmovanje, pri katerem mladoletniki, stari do 15 let, razvijajo svoje talente na področju računalništva in raziskovanja. Tekmovanje je sestavljeno iz panog robotska igra, vrednote in projekt. Pri prvi organizatorji tekmovanja vsako leto naredijo poligon glede na temo, letos je bila to raziskovanje vesolja. Nato mora vsaka ekipa narediti nastavke in spisati programe, s katerimi osnovni robot opravlja naloge na poligonu. Pri vrednotah ocenjevalci ocenjujejo, kako povezana je ekipa. Na vsakem tekmovanju imajo pripravljeno skupinsko miselno igro, s katero preverijo, kako tekmovalci razmišljajo, se razumejo, sodelujejo … V kategoriji projekt pa mora vsaka ekipa poiskati problem na temo tistega leta, nato ta problem raziskati in poiskati inovativno rešitev.

RoboSončki OŠ Koper so se pod vodstvom mentorice dr. Alenke Malej ukvarjali z usihanjem mišic astronavtov zaradi breztežnosti. Ugotovili so, da je odlična telovadba skakanje po trampolinu, in našli rešitev za skakanje v breztežnosti.