DomovNaši krajiKoper pred novimi turističnimi izzivi

Koper pred novimi turističnimi izzivi

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper je še pred dobrim desetletjem veljal za pretežno industrijsko mesto, danes pa se uvršča v sam vrh slovenskega turizma. Turistični potencial mesta so očitno prepoznali tudi tukajšnji prebivalci, ki zadnja leta pospešeno vlagajo v razvoj zasebne nastanitvene ponudbe.  

Koper je med turisti priljubljena tudi zato, ker velja za izredno varno destinacijo. Foto: Vojko Rotar

Mestna občina Koper v prvi polovici letošnjega leta, po sedaj razpoložljivih podatkih, beleži 20 odstotkov več prihodov turistov in 6 odstotkov več prenočitev, v primerjavi z lanskim letom. To gre predvsem na račun nemških, avstrijskih, čeških, madžarskih in ruskih gostov, pri katerih v primerjavi z lanskim letom praktično beležijo v povprečju 50 odstotkov rast tako na strani prihodov turistov kot njihovih prenočitev. K čedalje boljši statistiki prihodov in prenočitev zagotovo prispevajo tudi športne prireditve, ki jih v Kopru gostimo vse pogosteje, očitno pa se postopoma obrestuje tudi aktivna promocija koprske občine, bodisi prek nastopov na turističnih sejmih in borzah, prek gostovanja turističnih novinarjev, promocijskih člankov in oglasov itd.

Za tak vzpon turizma gre gotovo zahvala pospešeni ureditvi infrastrukture v zadnjih letih, vse bolj pogostim prihodom potniških ladij v Koper, pa tudi naporom, ki jih v Mestni občini Koper v sodelovanju s številnimi drugimi akterji vlagajo v turistične vsebine, s čimer Koper postopoma postaja vse bolj priljubljena aktivna in zelena celoletna mediteranska destinacija.

To so kot priložnost prepoznali številni domačini, ki so v zadnjih letih razvili nišno mestno turistično ponudbo. Govora je o zasebnih turističnih nastanitvah, po katerih je veliko povpraševanja, še posebej med mlajšo populacijo in svetovnimi popotniki.

Koprski sobodajalci so se v tem poletju v večjem številu pridružili ponudnikom, ki svoje namestitve ponujajo turistom in prav vsi imajo v teh dneh vse kapacitete zasedene, so poročali v Primorskih novicah. Kot navajajo, v Koper prihajajo turisti od vsepovsod, poleg Nemcev, Avstrijcev in Italijanov, je letos veliko Madžarov in Poljakov, poleg tega pa v mestu najdemo tudi turiste z Daljnega vzhoda, Kanade in Avstralije. Turisti morajo za dvoposteljno sobo v Kopru odšteti med 60 in 80 evri, še navaja lokalni časnik.

Koper in Slovenija pa sta med turisti priljubljena tudi zato, ker veljata za izredno varni destinaciji. In kaj je tisto, kar najbolj pritegne radovedne popotnike? To so nedvomno  ogledi znamenitosti Kopra, tako v samem mestu kot na zelenem podeželju, poudarjajo na občini. V večini povprašujejo tudi po nastanitvah, dobrih restavracijah, po ogledu raznih prireditev in po kolesarskih ter peš poteh. Slednje so izjemno priljubljene, saj lahko obiskovalci ob ugodni klimi uživajo na lepo urejenih poteh kar 365 dni na leto.

Koper poleti privablja veliko število obiskovalcev na raznovrstne prireditve. Foto: Vojko Rotar

V mestu hotel, na podeželju pa butične nastanitve

“Zagotovo je ključen izziv na področju turizma v Mestni občini Koper povečanje turističnih namestitvenih kapacitet in izboljšanje ponudbe obstoječih. Občina potrebuje hotel višje kategorije v mestu, na podeželju pa bi bilo treba razvijati manjše, butične nastanitve (manjše hotele, penzione, turistične kmetije…),” so prepričani na koprski občini, kjer velik potencial vidijo tudi v razvoju športnega in zelenega turizma ter vse bolj priljubljene enogastronomske ponudbe.

Velik porast novih turističnih kapacitet s strani domačinov zagotovo narekuje nov trend na področju turizma v mestu in na podeželju. Prav prepoznavanje novih tržnih niš in vključevanje lokalnega prebivalstva, ki na ta način zaokroža turistično ponudbo kraja, predstavlja velik izziv in nove priložnosti za turizem v koprski občini.