DomovNaši krajiKoprčani znova v svetovnem vrhu oljčnih olj

Koprčani znova v svetovnem vrhu oljčnih olj

Naši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

V novo izdajo svetovnega vodnika oljčnih olj Flos Olei se je uvrstilo 13 slovenskih pridelovalcev, med temi je kar 11 pridelovalcev iz destinacije Koper.

Vodnik Flos Olei velja za najvplivnejši vodnik po oljčnih oljih oziroma za najpomembnejše ocenjevanje pridelovalcev oljčnih olj. Med 500 najboljših olj v svetu se je v izdajo vodnika za leto 2021 uvrstilo kar 11 pridelovalcev oljčnih olj iz destinacije Koper. 97 točk (od sto možnih) so osvojili Vanja Dujc, Boris Jenko in Franc Morgan, 95 točk je dobil Miran Adamič – Ronkaldo, 92 pa Ekološka kmetija Bočaj. Ob teh petih najvišje ocenjenih so v vodnik iz destinacije Koper uvrščeni še Arsen Jurinčič – Jasa, Darko Jakomin – Karlonga, Sonja Cerkvenik – Rojci, Danjel Sabadin, Rok Glavina – Šavrin in Kmetija Šturman ter Bose in Kante iz goriške regije. Tako so tudi slovenski pridelovalci prispevali k temu, da je bila Istra že šesto leto zapored razglašena za regijo, iz katere prihajajo najboljša oljčna olja na svetu.

Oljkarjem pri tovrstnih tekmovanjih in promociji zadnja leta aktivno pomaga tudi Mestna občina Koper. Slednja namreč vsem sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2020, katerih vzorci ekstra deviškega oljčnega olja na mednarodnem tekmovanju Flos Olei 2021 dosežejo zadostno število točk za vključitev v vodnik, krije strošek prijave za en vzorec oljčnega olja.