DomovNaši krajiKoprsko postajališče za avtodome osvojilo odlično 2. mesto

Koprsko postajališče za avtodome osvojilo odlično 2. mesto

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Kamping portal Avtokampi.si, ki že osmo leto zapored organizira izbor najboljšega kampa, glamping resorta in naselja mobilnih hišic, je letos organiziral tudi izbor postajališč za avtodome – Naj kamp Adria. Za najboljše na območju Slovenije in Hrvaške so čez vso sezono prek spleta glasovali različni kampisti, ki so parkirišče za avtodome (PZA) v Kopru nagradili z odličnim drugim mestom. 

Podelitev nagrad je potekala v okviru 12. Hrvaškega kamping kongresa v Tuheljskih Toplicah. Na kamping kongresu je sodelovalo 360 udeležencev iz Hrvaške in tudi iz Slovenije, ki so povezani s kamping turizmom in kjer so bili predstavljeni novi trendi. Vse več je turistov, ki si želijo dopust preživeti v naravnem okolju, ugodne vremenske razmere v naši regiji pa podaljšujejo kamping sezono tudi na pomlad in v jesen. Kampiranje je zelo priljubljeno predvsem pri družinah, saj kampi otrokom nudijo veliko zabave in možnost zanimivih animacij.

V Sloveniji je nekaj več kot sto uradnih postajališč za avtodome, med temi je tudi PZA v Kopru, ki je od leta 2016 v upravljanju Marjetice Koper. Med postajališči je prvo mesto osvojilo PZA Logarska dolina, ki deluje v okviru turistične kmetije in gostom ob postanku nudi tudi pokušino domačih dobrot, na drugo mesto se je zavihtelo PZA Koper, na tretje pa PZA Kranjska Gora.

Mestna občina Koper ima ob železniški in avtobusni postaji urejenih 39 parkirnih mest za avtodome. Postaja ob koncih tedna poka po šivih. Foto: MOK

Postajališče za avtodome Koper je urejeno na ograjenem in asfaltiranem parkirišču, tik ob glavni avtobusni postaji. Lokacija je v bližini trgovskih središč, do plaže je približno 15 minut hoda, lahko pa se odpeljete tudi na zanimive kolesarske izlete po okolici. Je moderno opremljeno in nudi prostor za 39 avtodomov, omogočen je priklop na elektriko in vodo, izpust odpadne vode, prostor za piknike s klopmi in mizami ter ekološki otok. V sklopu postajališča je tudi sanitarni objekt z wc-ji in tuši, v okvirucamper stop Koper je tudi otroško igrišče.

Cena za 24 urno uporabo znaša 10 EUR (z DDV). Le ta vključuje 24 urno parkiranje, uporabo sanitarnega objekta, polnjenje z elektriko, polnjenje čiste pitne vode, servisno mesto, kje rje možno izliti fekalne vode in dve povratni avtobusni vožnji v center mesta. Parkiranje na tem parkirišču ni dovoljeno za počitniške prikolice in druga vozila, ki niso homologirana kot avtodomi. Prav tako je po novem dovoljeno neprekinjeno parkiranje za obdobje največ 72 ur, naslednjih 72 ur parkirišča ni mogoče uporabiti.

Nagrada je tako za Mestno občino Koper, kot za Marjetico Koper lepo priznanje za dosedanje vložen trud v urejenost in funkcionalnost parkirišča. Na fotografiji zaposleni pri Marjetici Koper s priznanjem.

Postajališče za avtodome v Kopru je projekt koprske občine, ki je zaživel v letu 2015 in že v prvem letu obratovanja upravičil svoj namen. Postal je pravi magnet za turiste in popotnike, število uporabnikov pa se iz leta v leto povečuje. Po podatkih sodeč je največ gostov iz Slovenije, ki k nam prihajajo čez vse leto, sledijo jim gostje iz Nemčije, Italije, nekaj pa je bilo tudi avtodomarjev iz Nizozemske, Poljske, Češke, Hrvaške in iz sosednje Avstrije. Največ jih je v poletni sezoni (junij-september), med vikendi (pet.-ned.) in prazniki (1. november, božični in novoletni prazniki, velika noč itd). Za upravljanje PZA in čistočo skrbi Marjetica Koper.

“Skupaj z Mesno občino Koper smo vključeni v projekt Mreža PZA že od leta 2015, ki združuje občine partnerice v projektu vzpostavljanja postajališč oz. parkirišč za avtodome. Gre za novo zvrst turizma, ki je ne smemo enačiti s kampi. Redno se udeležujemo tudi skupnih srečanj. Prav tako sodelujemo z društvom Caravaning Slovenija. Skupaj z nasveti njihovih predstavnikov smo večkrat prilagodili tudi razmere na postajališču in vedno gledamo, da zadeve še izpopolnimo. Ponosni smo, ker nas obiskujejo in si postajališče ogledujejo tudi predstavniki drugih slovenskih občin in smo dober zgled tudi drugim državam. Nagrada je vsekakor priznanje za dosedanje vložen trud v urejenost in funkcionalnost parkirišča, hkrati pa velika spodbuda za naprej, saj se trudimo vsem obiskovalcem Kopra nuditi kar se da prijetno izkušnjo,” je po prejetju priznanja dejal Primož Marinko, vodja parkirišč in mestne tržnice.