DomovNaši krajiKopru tudi uradno v roke nagrada EDEN

Kopru tudi uradno v roke nagrada EDEN

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so na gradu Jable v Mengšu podelili nagrade EDEN.

Zatem, ko so konec avgusta destinacijo Koper okronali z laskavim naslovom Evropska destinacija odličnosti (EDEN), so včeraj na gradu Jable v Mengšu predstavniku Mestne občine Koper, podžupanu Petru Bolčiču, tudi uradno podelili to priznanje, katerega rdeča nit je letos kulturni turizem. Bolčič je dejal, da je nagrada rezultat “drzne odločitve župana Borisa Popoviča izpred kakih 15 let, da zaspano, sivo pristaniško mesto Koper spremeni v turistično destinacijo”.

Nova evropska destinacija odličnosti je Koper, kar je podžupan MOK Peter Bolčič označil za plod “drzne odločitve župana Borisa Popoviča izpred kakih 15 let, da zaspano, sivo pristaniško mesto Koper spremeni v turistično destinacijo”

Kot je dejal, “podlago smo imeli v izjemni kulturni dediščini, vseeno pa so bila potrebna številna investicijska vlaganja in predvsem spodbuda vsem deležnikom, da nam sledijo”. Poleg zmagovalnega Kopra so finalistke letošnjega izbora še destinacije Radol’ca, Ptuj, Kras in Slovenske Konjice.

Sicer pa je nagrada EDEN za Koper izjemnega pomena z vidika promocije in večanja prepoznavnosti, pomembna pa je tudi v luči, da je prav kultura nosilna tema promocije slovenskega turizma v letih 2018 in 2019.

Kot je na včerajšnji podelitvi dejala direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak, kultura predstavlja t.i. peti letni čas. »Slovenija mora namreč postati destinacija za 365 dni, kultura pa je tista, ki pritegne skozi vse leto,« je poudarila Pakova. Zgovoren podatek je tudi, da kulturni turizem po oceni Evropske komisije predstavlja 40 odstotkov vsega turizma. Govorci na prireditvi so ob tem poudarili pomen iskanja sinergij med turizmom in kulturo, za kar pa bo njihovih besedah nujno potrebno sodelovanje.