DomovNaši krajiVIDEO: Koper – od mesta izzivov do meščanom prijaznega zelenega mesta

VIDEO: Koper – od mesta izzivov do meščanom prijaznega zelenega mesta

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kopru lahko kmalu pričakujemo vzpostavitev t.i. Inovativnega centra zelene mobilnosti. Na to temo so se namreč včeraj sestali ključni akterji projekta Edison (Eco Driving Innovative Solutions and Networking), s katerim Slovenija pospešeno razvija model učinkovitega prenosa dostopnih in uporabniku prijaznih tehnologij zelene mobilnosti na trgu.

»Sodobna družba je v intenzivnem prehodu v brezogljično, zeleno in trajnostno usmerjeno družbo,« je ob predstavitvi projekta povedal Iztok Seljak, koordinator projekta, sicer direktor podjetja Hidria, ki ocenjuje, da bo Edison Slovenijo uvrstil med vodilne države v zeleni mobilnosti. Gre namreč za inovativno platformo, ki v osnovi povezuje več kot 40 strateški partnerjev, od tega gospodarskih subjektov, izobraževalnih in raziskovalnih institucij, občin in Rotary klubov, ki si bodo prizadevali zagotoviti dodatno gospodarsko rast, odpiranje novih kakovostnih delovnih mest, predvsem pa preprečiti beg možganov in k nam privabiti tuje vlagatelje ter strokovnjake, ki s svojim inovativnim znanjem in rešitvami za vse nas gradijo lepšo in čistejšo prihodnost.

Projekt Edison je zasnovan v obliki številnih manjših projektov, ki jih bodo izvajali posamezni konzorciji partnerjev. Med njimi so avtomobilski grozd ACS, ki je tudi nosilec strateško-razvojno-inovacijskega partnerstva za mobilnost SRIP ACS+, razvojni center slovenske avtomobilske industrije SiEVA, številna slovenska zagonska podjetja ter tuja podjetja in ustanove. Projekt so poleg partnerjev iz EU podprli predsedniki devetih držav jugovzhodne Evrope, evropska komisarka za transport Violeta Bulc in slovenska vlada.

Za Mestno občino Koper, ki si tudi sicer prizadeva postati »pametno mesto«, to v prvi vrsti pomeni preusmeritev v bolj trajnostne oblike mobilnosti, ki poleg uporabe javnega potniškega prometa in koles, predvideva tudi vzpostavitev carpooling in car-sharing sistema. Ob tem je ključna tudi usmeritev v bolj zelene in okolju prijazne energije, z uvedbo električnih avtobusov, električnih avtomobilov in koles, ki bodo namenjena širši javnosti.

Tega se zaveda tudi prvi mož Mestne občine Koper Boris Popovič, ki pravi, da je koprska občina na področju elektro-mobilnosti že sedaj zelo aktivna, ne skriva pa želje, da je treba to področje v prihodnosti še bolj razvijati. »Naredili bomo vse, da bomo na tem področju čim bolj napredni in inovativni, ne le z električnimi avtomobili in taksiji, ampak tudi z električnimi avtobusi. Zavedamo se pomena čistega okolja in nudenja storitev, ki so občanom in okolju prijazne.«