DomovNaši krajiKrajevna skupnost Žusterna je praznovala

Krajevna skupnost Žusterna je praznovala

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj, 4. julija, so v krajevni skupnosti Žusterna s proslavo obeležili krajevni praznik in dan borcev, priložnost pa so izkoristili tudi za podelitev posebnih priznanj.  Dogodka se je v imenu Mestne občine Koper udeležil tudi podžupan Peter Bolčič.

“V čast mi je da  vas lahko danes ob vašem krajevnem prazniku pozdravim. Ob takih priložnostih je vedno prav, da se ozremo nazaj v našo zgodovino in osvetlimo našo preteklost, še posebej zato, ker se jo nekateri vztrajno trudijo spremeniti in blatiti vrednote narodno osvobodilnega boja,” so bile uvodne besede koprskega podžupana Petra Bolčiča, ki je ob tem poudaril, da na Primorskem teh težav nimamo, saj se zavedamo komu moramo biti hvaležni, da danes živimo v svobodi in miru.

Ob tem je dodal, danikakor ni naključje, da občinski praznik praznujemo ravno 15. maja, ko obeležimo spomin na Marežganski upor, ki je bil morda celo prvi upor proti fašizmu v Evropi. Evropa leta 1921 še ni vedela kašno zlo je fašizem in kako krvava vojna jo čaka, k sreči pa so naši predhodniki znali stopiti skupaj leta 1921, še posebej pa v drugi svetovni vojni.” Prav naši predniki so nam, omogočili, da danes živimo v miru, oni pa so zaslužni tudi za to, da imamo danes svojo državo in da se lahko medsebojno sporazumevamo v slovenskem jeziku. Na to moramo biti ponosni in veseli.”  

Krajanke in krajane je toplo pozdravil tudi predsednik območne organizacije združenje borcev za vrednote NOB Boris Kralj, ki je v svojem govoru izrazil tudi kritiko slovenskemu političnemu vrhu.

“Dan borca ne sme v pozabo, čeprav ni več uradni praznik. Za člane naše organizacije ostaja simbol boja proti nacifašizmu, ki ga je slovenski narod izbojeval skupaj z narodi nekdanje Jugoslavije,” je bil jasen Kralj, ob tem pa dodal, “da je danes čas za reševanje sedanjih problemov in ne več za delitve izhajajoče izpred treh generacij.” 

Predsednik območne organizacije združenje borcev za vrednote NOB Boris Kralj. Foto: ekoper.si

Krajevni praznik pa so krajani izkoristili tudi za obuditev spomina na nedavno zaprtje obalne ceste, ki je zanje velika pridobitev, saj jim omogoča rekreacijo in aktivno preživljanje prostega časa.

To je v svojem krajšem nagovoru izpostavil tudi občinski svetnik Patrik Peroša, nekdanji predsednik krajevne skupnosti: “Izpostavil bi zelo dobro sodelovanje z Mestno občino Koper, saj vedno priskoči na pomoč in nam pomaga po zmogljivostih, ki jih ima. Naš bivalni prostor se izboljšuje iz dneva v dan. Pozabiti ne smemo tudi na zaprtje obalne ceste, ki je bila velika pridobitev, saj krajanom kot tudi drugim obiskovalcem omogoča rekreacijo, predvsem pa ne onesnažuje več okolja.”

Občinski svetnik Patrik Peroša je izpostavil dobro sodelovanje z Mestno občino Koper. Foto: ekoper.si

Z njim se je strinjal tudi predsednik krajevne skupnosti Igor Čurin, ki je poudaril, kako velika pridobitev za sam kraj je novo križišče, s katerim se je na celotnem območju bistveno izboljšala prometna varnost. 

Po besedah Čurina krožišče med drugim rešuje tudi problematiko večdnevnega parkiranja tovornjakov in avtodomov na tem območju, saj je po novem dostop na parkirišče  omogočen le osebnim avtomobilom.

Priznanje krajevne skupnosti prejmeta …

Poleg vseh pridobitev, pa so krajani ponosni tudi na ljudi, ki s svojim prostovoljnim delom in pomočjo v kraju poskrbijo za dobro vzdušje. Tako je Igor Čurin, predsednik KS predal kar dve priznanji krajevne skupnosti. Prvo priznanje je prejela prostovoljka Doroteja Kavčič, ki v okviru programa “Starejši za starejše” redno obiskuje in pomaga onemoglim starejšim občanom in k temu spodbuja tudi mlajše generacije. Prav posebno zahvalo pa si je zaslužila Ingrid Kristančič Roman, ki je v krajevno skupnost s projektom New Prevent, ki spodbuja mlade k zdravemu in aktivnemu življenju, prinesla svež veter.